Eveniment

Un bărbat și soția acestuia, găsiți morți în casă

U bărbat a sesizat, prin 112, faptul într-un imobil din localitatea Corvinești- comuna Matei, două persoane sunt în stare de inconștiență.

La fața locului au fost identificați un bărbat de 67 de ani și soția acestuia, în vârstă de 59 de ani. Din nefericire, cei doi erau decedați.
În cauză vor fi dispuse necropsiile care vor stabili cu exactitate cauzele deceselor. Polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Lechința continuă cercetările în cadrul unui dosar penal, deschis pentru ucidere din culpă,  urmând a fi stabilite împrejurările exacte în care a avut loc evenimentul.

În contextul tragicului eveniment din localitatea Corvinești, ISU Bistrița-Năsăud a transmis care sunt simptomele intoxicației cu monoxid de carbon:

Simptomele intoxicaţiei cu monoxid de carbon depind de concentraţia gazului acumulat şi de durata expunerii. Astfel, la expunere redusă pot apărea dureri de cap, ameţeli. La expunere medie, apar dureri de cap persistente cu senzaţia de zvâcnire, ameţeli, somnolenţă, vomă, ritm cardiac şi puls rapid, reflexe şi judecată încetinite.

La expunere ridicată, apar convulsii, comă sau chiar deces. În ceea ce priveşte concentraţia de gaz, 0,1 % în aer omoară într-o oră, 1 % monoxid de carbon în aer omoară în 15 minute, 10% monoxid de carbon în aer omoară imediat.

Cum prevenim intoxicaţiile cu monoxid de carbon:

Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu monoxid de carbon:

• Încăperile trebuie aerisite frecvent;

• Sistemele de încălzire trebuie să fie corect instalate, întreţinute şi verificate periodic, de persoane autorizate în acest sens;

• Coşurile, burlanele, ţevile de evacuare a fumului şi gazelor arse trebuie să fie verificate, curăţate şi reparate (dacă este cazul) periodic, de către o persoană specializată, pentru a vă asigura că au tiraj corespunzător;

• Nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;

• Nu adormiţi niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins;

• Totodată, se impune supravegherea aparatelor care funcţionează cu flacără deschisă (aragaz, cuptor sau generatoare portabile cu gaz), fiind interzisă utilizarea acestora ca surse de încălzire.

Pentru a vă proteja, recomandăm, de asemenea, instalarea a cel puţin unui detector de monoxid de carbon în locuinţă, respectând instrucţiunile fabricantului.