Din oras

Preparatele din carne de porc de la țărani s-au scumpit față de anul trecut

În Piața Decebal, țăranii vând deja preparate din carne de porc afumate, numai bune de pus în ciorbă, friptură sau sarmale. Pentru un kilogram de cârnați afumați, oamenii cer 60 de lei, cu zece lei mai mult față de anul trecut, potrivit timponline.com.

”Am tăiat un porc alb cu pete negre pentru mine, soi cu carnea foarte dulce, și am zis că mai aduc și la piață. Mai scoatem din cheltuieli că tare greu i-am ținut anul ăsta. Am adus cârnați, cotletul, lungu cum se zice la noi, am făcut caltaboși. Sâmbătă l-am tăiat și am apucat să-l și afum. Dau cu 60 de lei kilogramul de cârnați, cu 60 de lei kg de cărniță afumată, cu 30-35 lei/kg de picior, caltaboșii cu 25-30 de lei/kg, cam așa. În viu, la țară, se dă cu 15-16 lei/kg. Nu cred că se va mai scumpi până de sărbători pentru că trebuie să ne uităm și în buzunarele oamenilor, nu prea au oamenii bani”, ne-a spus o gospodină din Zagra.

La alți țărani, kg de cârnați costă între 55 și 60 de lei, caltaboșii – 40 de lei/kg, costița – 40 de lei/kg, slănina – 35 de lei/kg.

Cei mai căutați sunt porcii de 100-150 de kg din rase precum Bazna sau Marele alb.