Vocea ta

Nuci otrăviți pe Aleea Iasomiei din Bistrița

O femeie a făcut o sesizare prin care atrăgea atenția că nucul aflat în fața blocului s-a uscat, ulterior descoperind că acesta a fost otrăvit în mod intenționat.

Bună ziua, vă scriu legat de o întâmplare care mă supără de câteva zile, de cand m-am întors în oraș…! În fața blocului unde locuiesc avem un nuc mare. Ajunge până la etajul 4, are mai mult de 30 de ani. În fiecare an a fost verde și frumos, inclusiv azi vară… A făcut nuci în toamnă. Dar a fost cam ultima dată când l-am văzut eu verde, pentru că am fost plecată câteva luni. M-am întors acum două săptămâni, chiar povestind cuiva despre nuc cu două zile înainte… Imaginându-mi cât ar trebui să fie de verde… Dar, spre surpriza și șocul meu, nu avea nicio frunză. Se chinuia parcă să înmugurească…!

Mă gândesc că e ciudat. E luna mai, iar celălalt nuc din spate este verde.

Vorbesc în stânga-dreapta, că poate a înghețat, că a fost în martie / aprilie un val de frig. Cel din spate e mai protejat de clădiri. Mai aștept câteva zile. Îl urmăresc, văd că se chinuie să dea niște ramuri verzi, dar se usucă frunzele mici…!  

Aseară am coborât să mă uit în jurul lui, că deja era prea de tot. Restul copacilor de pe stradă, mai mici decât nucul ăsta, nu au înghețat, sunt verzi… Ăsta numai nu-și mai revine. Am găsit găuri date în jurul lui, la bază, și o substanță neagră în interior… Pare motorină, ulei ars, nu știu… Cineva încearcă să usuce nucul. Altfel nu poate fi tăiat… Nu știu dacă s-a pus ș la rădăcină, dacă găurile alea sunt suficiente pentru a-l distruge așa tare…?!, a transmis femeia pentru bistriteanul.ro.

Cristian Țetcu, șeful Direcției de Servicii Publice din Primăria Bistrița a verificat starea nucului de pe Aleea Iasomiei.

În urma verificărilor, am constatat că arborele prezintă în zona coletului și a câtorva rădăcini principale 7 găuri, de grosimea unui creion, realizate cu o mașină de găurit dotată cu burghiu.

În aceste găuri a fost injectată/turnată o substanță chimică, urât mirositoare. Această substanță a fost găsită și într-o mică crăpătură în scoarță, aflată la aproximativ 30 de cm de la sol.

În urma discuțiilor purtate și cu specialiști din afara primăriei putem confirma că aceste intervenții au cauzat uscarea arborelui”, a explicat Cristian Țetcu.

Din nefericire, nu a fost singurul nuc agresat pe Aleea Iasomiei

Din păcate, pe aceeași stradă am identificat încă un nuc căruia i s-a aplicat același „tratament”. Nu este încă uscat. Aici au fost aplicate doar 3 găuri în trunchi, la o înălțime de aproximativ 40 cm de la sol. 

Există șanse mari ca – în timp – și acest arbore să aibă aceeași soartă.

În astfel de cazuri, arborii nu mai pot fi salvați”, a mai precizat Cristian Țetcu.

Șeful Direcției de Servicii Publice din Primăria Bistrița a recunoscut că asemenea intervenții agresive au mai fost identificate și la alți arbori (de diferite specii), pe teritoriul orașului Bistrița.

Nucul este o specie de pom protejată de lege, iar cultura nucului este reglementată în mod special de Legea pomiculturii nr. 348/2003. Potrivit acestei legi, tăierea nucilor, indiferent de proprietar, se poate face doar în baza unei autorizaţii – subliniază agrointel.ro.

Persoanele fizice sau juridice care au nuci în proprietate şi vor să-i taie sunt obligate să ceară o autorizaţie de la Direcția Județeană pentru Agricultură.

O astfel de cerere trebuie depusă cel puțin cu o lună înainte. Cine se încumetă să taie un nuc fără autorizație, riscă o amendă cuprinsă între 5000 și 10.000 de lei.