Politica

Liber la traseismul politic: primarii pot schimba partidul fără să își piardă mandatul

Ministerul de Interne a pus în dezbatere publică zilele trecute un proiect de Ordonanță de Urgență care le permite primarilor și președinților de Consilii Județene să schimbe partidul fără a-și pierde funcția. Schimbarea trebuie făcută cu cel mult 60 de zile înainte de alegerile din 9 iunie.

Primarii și președinții de consilii județene au liber la traseism și la alegerile locale din acest an. În acest sens s-a pregătit o ordonanță de urgență care le permite să schimbe partidul cu cel mult 60 de zile înainte de alegerile locale din 9 iunie.

Practic, primarii vor putea să schimbe partidul înainte de alegeri, fără a-și pierde mandatul. Acest OUG nu se aplică însă și consilierilor locali și consilierilor județeni.

„Norma derogatorie de la prevederile art. 160 alin. (1) lit. h) din Codul administrativ va permite unui primar în funcție să candideze din partea unui partid politic, altul decât cel pe lista căruia a candidat, fără să îi înceteze mandatul de primar pe care îl exercită. Totodată, norma derogatorie de la prevederile art. 193 alin. (2) din același act normativ va permite și unui președinte de consiliu județean în funcție să candideze din partea unui partid politic, altul decât cel pe lista căruia a candidat, fără să îi înceteze mandatul pe care îl exercită”, se arată în proiectul de OUG, potrivit bistriteanul.ro.

Anul acesta, alegerile locale vor fi comasate cu cele europarlamentare. Acestea vor avea loc în data de 9 iunie. Deși alegerile vor avea loc în vară, primarii își vor continua mandatul până în toamnă.