In vizor

La Bistrița ar putea exista în curând un centru de tratament pentru tinerii dependenți de droguri

Eugen Hriscu – medic psihiatru, psihoterapeut și specialist în prevenirea și tratamentul adicției de droguri, între altele – a fost prezent zilele trecute la Bistrița, la invitația voluntarilor Asociației „Grigore Moisil”, informează bistriteanul.ro.

S-a întâlnit cu zeci de părinți și elevi îngrijorați de fenomenul drogurilor în Bistrița-Năsăud. „Sunt îngrijorați de acest fenomen în Bistrița și ar vrea să știe ce ar putea să facă pentru a se implica activ în diminuarea consecințele negative asociate acestui fenomen.

Am mai primit invitații de a vorbi. În general prefer să nu le dau curs. Nu cred că un fenomen de o asemenea gravitate și amploare se poate rezolva cu o conferință.

Există această modă în școlile din România: să chemăm pe cineva, să le vorbească elevilor o oră despre droguri și să bifăm astfel încă o activitate de prevenție a consumului de droguri. Genul acesta de activitate nu are absolut niciun efect.

Prevenirea este o muncă de durată la clasă, cu grupuri mici, uneori chiar cu câte un singur elev. Se întinde pe mai multe ore, săptămâni, luni de zile… Când am acceptat asemenea invitații am făcut-o pentru mine, mai degrabă decât pentru ei. Vreau să mă mențin în contact cu tinerii și cu problemele lor.

Ei sunt practic în prima linie. Ei află primii ce substanțe circulă pe piață sau ce efecte au”, a subliniat dr. Eugen Hriscu.

Ce l-a impresionat pe dr. Eugen Hricu la Bistrița au fost poveștile legate de scăderea dramatică a vârstei de consum și de scăderea vârstei la care copiii iau contact cu problema drogurilor.

La Bistrița, specialistul în adicție s-a întâlnit inclusiv cu autoritățile locale și județene. Inițiatorii acestor întâlniri și-au propus ca în curând, aici să existe un centru de tratament dedicat exclusiv tinerilor și minorilor dependenți de droguri.

Am vrut să ne asigurăm de sprijinul autorităților publice. Ne-au promis tot sprijinul de care sunt capabili. Am întâlnit o comunnitate foarte suportivă. Ceea ce nu poate decât să mă bucure foarte mult.

Cred că există șanse ca într-un an sau doi să vorbim despre un adevărat model bistrițean de abordare a problemelor legate de droguri”, a mai spus dr. Eugen Hriscu.

Așa numitele „magazine de vise” au reprezentat în 2008 punctul de intrare pe piață a unei noi realități. Până atunci se cunoșteau cam toate drogurile existente pe piață. Era cocaina, heroina, nicotina, alcoolul – unele ilegale, altele legale. Când au pătruns pe piață etnobotanicele, practic s-a schimbat complet paradigma în acest domeniu. Existau acele laboratoare, multe în China sau India, care aveau capacitatea de a sintetiza cantități uriașe de chimicale și de a le vărsa pe piața europeană. Când acestea erau identificate și trecute pe lista substanțelor interzise, laboratoarele re-sintetizau substanțele. Erau ușor modificate, astfel încât să genereze o nouă substanță, ușor asemenătoare cu precedenta, dar cu efecte mult mai toxice.

Practic, de mai bine de 10 ani suntem în această cursă: statele interzic diferite substanțe, producătorii fac alte substanțe noi. În momentul de față, în Uniunea Europeană sunt monitorizate 900 de substanțe noi. Și probabil că numărul lor va crește de la an la an.

La vârste foarte mici, creierul este atât de imatur, încât dependența se poate instala fără să existe neapărat un risc prealabil moștenit in familie. „De aceea campaniile de prevenire trebuie să ofere tânărului armele psihologice necesare pentru a face față atunci când i se oferă droguri sau când vede că cineva consumă lângă el.

Aceste arme psihologice nu se regăsesc în pliante, și nici în ochelarii VR pe care polițiștii îi prezintă elevilor la școală.

Aceste metode extrem de populare în România – ochelarii și prezența în școli a foștilor consumatori care vorbesc despre experiențele lor – nu sunt deloc eficace. Mai grav, ele cresc atractivitatea consumului printre cei tineri.

Îi oferi tânărului practic o experiență similară consumului. E ca și cum îl împingi cu o jumătate de pas mai aproape de fenomenul adicției, în loc să-l îndepărtezi…”, a mai spus dr. Eugen Hriscu.