In vizor

Dispar încă 100 de locuri de parcare din Centrul Vechi

Mai dispar 100 de locuri de parcare din zona 0 a municipiului Bistrița, mai exact toate din jurul Bisericii Evanghelice și doar câteva vor mai rămâne, de exemplu, pe str. Titulescu.

Asta după ce ieri, Consiliul Local al municipiului Bistrița a aprobat ieri documentația de avizare a lucrărilor de intervenție și indicatorii tehnico-economici pentru „coridorul verde de mobilitate urbană din centrul istoric”. Proiectul, care prevede o modernizare a centrului istoric, amenajarea de piste de biciclete și creșterea suprafeței de spațiu verde prevede și desființarea a 100 de locuri de parcare. Acest amănunt pare să fi fost trecut cu vederea de consilierii locali, care au votat proiectul fără să clipească.

În cadrul unei ședințe extraordinare de Consiliu Local a fost aprobată documentația de avizare a lucrărilor de intervenție și indicatorii tehnico-economici pentru „coridorul de mobilitate urbană din centrul istoric”.

Proiectul prevede o modernizare a centrului istoric al Bistriței, care ar urma să aibă 15 cișmele cu apă potabilă, fântâni arteziene, mai multe locuri de relaxare și chiar un „curs de apă” care va străbate Pietonalul Liviu Rebreanu.

„Este vorba despre reluarea motivului Canalului Morii, care istoric a trecut prin actuala stradă Liviu Rebreanu și prin Piața Centrală interpretat înterpretat într-o formă contemporană. Nu o să deranjeze nici trecătorii și nici terasele. Sunt mai multe locații cu jeturi de apă de un metru, un metru jumătate și curge pe un fir, ca să redea ideea de râu”, a încercat să explice unul dintre proiectanți, într-o intervenție în ședința de Consiliu Local, potrivit bistriteanul.ro.

Suprafața de spațiu verde crește de la 5.769 de metri pătrați la peste 7.000, iar numărul de arbori crește de la 355 la 467. Vor fi amenajați și peste 2000 de metri pătrați de piste de biciclete și 58 de locuri pentru parcat bicicletele.

Scade în schimb suprafața carosabilă de la 11.354 de metri pătrați la 6.955 de metri pătrați. De asemenea, numărul de locuri de parcare scade cu mai bine de 100! Astfel, din cele 177 de locuri de parcare existente pe străzile implicate în proiect mai rămân doar 70.

O analiză a proiectului tehnic scoate în evidență faptul că dispar 10 locuri de parcare de pe strada Alexandru Vlahuță, 50 de locuri de parcare din Piața Centrală (cel mai probabil este vorba despre cele din jurul Bisericii Evanghelice și Sugălete) și 45 de locuri de parcare de pe strada Nicolae Titulescu. Ici colo sunt amenajate 2-3 locuri de parcare.

În ciuda acestui detaliu care va accentua problema lipsei locurilor de parcare din zonă, deja acutizată, un singur consilier local a adus în discuție acest subiect, Cristian Munthiu (PNL), care a cerut soluții pentru dispariția celor 6 locuri de parcare dedicate persoanelor cu handicap, fără a preciza însă că dispar 100 de locuri de parcare în total…

„Este un proiect foarte personal aș spune, pentru că am înțeles încă dinainte de a-mi prelua mandatul că avem nevoie de o infrastructură proprie care să ne ajute să rezolvăm problema tinerilor din municipiul Bistrița”, a declarat, în cadrul ședinței, primarul Ioan Turc.

Consilierul Local Augusta Săsărman (PSD) a precizat că nu înțelege cum se rezolvă problema tinerilor din municipiu astfel.

Exit mobile version