In vizor

Cum a fost “mazilită” o profesoară din Bistriţa: “Un coleg, membru al unui partid, a primit sarcina de a se ocupa de problemă”

Cristina Rusu, profesor de geografie la Colegiul Tehnic Infoel, a fost, a fost schimbată din funcţia de lider de sindicat, după ce a făcut mai multe sesizări privind mâncare care se serveşte elevilor.

“Aleg să nu tac, chiar dacă asta mi s-a cerut imperativ astăzi! Nu voi tăcea până când toate lucrurile care s-au întâmplat în școală, în ultimul an, nu vor fi cercetate și nu se vor lua măsurile legale care se impun. Nu voi tăcea până când o comisie de cercetare nu va analiza de ce sesizarea scrisă a unor fapte grave este mușamalizată, în loc să se dispună măsuri de verificare a celor sesizate! Este vorba de mâncarea copiilor din internat și de stres la locul de muncă. Pe scurt: de un an de zile sesizez verbal că elevii se plâng de mâncarea de la cantină și că unii muncitori se plâng că sunt hărțuiți la locul de muncă (de către șeful de compartiment)”, a transmis Cristina Rusu.

“De fiecare dată am primit promisiuni că aceste lucruri se vor ameliora și, pentru anumite perioade, așa a fost. În 2 octombrie, în calitate de lider de sindicat în cadrul școlii, am înregistrat la secretariatul instituției, în numele și la solicitarea unui membru de sindicat, încadrat pe postul de bucătar, o sesizare în care, printre altele, solicita alimente conforme calitativ și cantitativ pentru prepararea mâncării copiilor și reclama faptul că se simte stresat la locul de muncă (din cauza comportamentului administratorului). Sesizarea nu a fost soluționată nici până în prezent, nici măcar nu au fost dispuse verificări. În 18 octombrie, DSV-ul a amendat școala cu 10 000 lei, iar în 19 octombrie, OJPC a aplicat o amendă de 32 000 lei, ambele pentru nereguli la cantina școlii. Nici după aceste amenzi, la nivelul școlii, nu s-au dispus verificări. Trebuia însă să existe un țap ispășitor și a fost găsit în persoana liderului de sindicat, adică a subsemnatei. În acest sens, un coleg de serviciu, membru al unui important partid de la guvernare, a primit sarcina de a se ocupa de problemă. Mi-a spus-o chiar el, precizându-mi că am supărat pe cineva mai sus de nivelul școlii. Și, cum el rezolvă orice problemă în 3 zile, după cum s-a exprimat, a convocat o ședință de sindicat, nu înainte de a mă denigra în fața colegilor, timp de mai multe zile, în vreme ce umbla cu un tabel pentru a strânge semnături”, a transmis Cristina Rusu.

“Nu intru în detalii legate de metodele colegului, o voi face altă dată. Revenind la ședința de sindicat de astăzi (n.r-ieri), pe videoproiectorul din sala profesorală, tot timpul întâlnirii a fost proiectat articolul de presă de pe bistriteanul.ro, la care am contribuit cu informații și, tot timpul, una sau mai multe persoane m-au atacat verbal, deoarece am oferit informații presei și, astfel, în opinia acelor persoane, am denigrat imaginea instituției. Am fost schimbată din funcția de șef de sindicat, în urma votului colegilor prezenți. Nu mă supără acest lucru, ma supără denigrarea și hărțuirea la care am fost supusă în ultimele săptămâni. De asemenea, mă supără mușamalizarea lucrurilor grave sesizate de către doamna bucătăreasă și faptul că nimeni nu pare interesat să verifice aceste lucruri. Binențeles că mi s-a ,,ordonat” să nu mai îndrăznesc să mă exprim public. Ba chiar să-mi retrag declarațiile din articolul de astăzi de pe bistriteanul.ro. Îmi pare rău, nu pot să fac asta. Pumnul în gură nu este o soluție la rezolvarea problemelor din sistem, cercetarea transparentă a celor întâmplate este soluția. Abuzurile din sistemul de învățământ trebuie să înceteze!”, a transmis Cristina Rusu, citată de infobistrița.ro