Din oras

Stația de mixturi asfaltice, repornită. ”Zeci de străzi vor intra în reparații”

Stația de mixturi asfaltice din Bistrița a fost repornită. După sezonul rece și odată cu încălzirea vremii, zeci de străzi de pământ vor intra în reparații, anunță municipalitatea.

”Am repornit noua stație pentru producerea mixturilor asfaltice, dată în folosință în vara anului trecut. Într-un termen foarte scurt, am asfaltat 15 străzi de pământ. Anul acesta ne propunem să asfaltăm în jur de 45-50 de străzi de pământ. Stația este complet automatizată, performantă, ecologică, având emisii care corespund parametrilor actuali. Ea poate să producă 60 de tone de mixtură asfaltică pe oră. Am achiziționat și multe utilaje, în așa fel încât lucrările să se poată desfășura într-un ritm alert”, spune primarul Ioan Turc, citat de timponline.ro.

Stația actuală, model 2022, a înlocuit-o anul trecut pe cea veche, produsă și montată în 1968, când producția era de 8-10 tone pe oră, însă în ultimii ani nu putea produce mai mult de 2 tone pe oră. Stația nouă este o instalație prevăzută cu filtrare automată cu saci, complet computerizată, care poate funcționa în lunile în care temperatura exterioară este de minim 5 grade. Bitumul este adus în cisterne speciale și descărcat prin conducte etanșe. Gospodăria de bitum este închisă într-o incintă de beton. Stația nu produce zgomot peste limita admisă, fiind acționată de motoare electrice. Stația cuprinde: predozator agregate, transportor cu bandă, uscător agregate, filtru de praf, tun de malaxare, gospodăria de bitum, instalație de dozat aditivi, gospodăria de fier, gospodăria de praf, instalație pneumatică, cabină de comandă cu accesorii. Cele 60 de tone de mixturi asfaltice pe oră se produc la o umiditate de 3-4%. Malaxorul procesează 1.000 kg de material/șarjă, iar timpul de elaborare a unei șarje este de 45 de secunde. Gospodăria de bitum are încălzire cu ulei diatermic, pentru a ține materialul la o temperatură optimă o perioadă mai lungă de timp. Puterea instalată este de 192 kW. Stația poate fi operată și automat, și manual. Valoarea achiziției a fost de 4,2 milioane lei. Pentru ca stația să fie valorificată, municipalitatea a dotat-o cu o serie de utilaje performante.