In vizor

Companiile din județ vor să angajeze peste 80 de muncitori necalificați

Companiile din Bistrița-Năsăud sunt dispuse să angajeze în această perioadă peste 80 de muncitori necalificați, majoritatea în industria cablajelor.

Potrivit anunțului publicat pe site-ul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bistrița-Năsăud, cele mai multe locuri de muncă pentru necalificați le oferă o firmă de cablaje din Viișoara – 50 și cel mai mare angajator din județ – 20. Se mai caută muncitori necalificați pentru pavaje, în domeniul auto, agricultură sau construcții, potrivit timponline.ro.

De regulă, muncitorii necalificați sunt plătiți cu salariul minim pe economie, 3.300 lei brut, adică 2079 de lei net.

Compania E-Cablaje, care vrea să angajeze 50 de muncitori necalificați, le promite însă și stimulente financiare în funcție de performanțe, tichete de masă de 30 lei pentru fiecare zi muncită, tichete cadou de sărbători, bonusuri în funcție de performanță, bonusuri de sărbători și transport gratuit.

Potrivit Direcției Regionale de Statistică, câştigul salarial mediu brut pe judeţ a fost în luna ianuarie de 6338 lei, cu 4,3% mai mare comparativ cu luna precedentă, iar câştigul salarial mediu net a fost de 3893 lei cu 3,5% mai mare faţă de luna anterioară. Chiar și așa, câştigurile salariale medii lunare brute şi nete pe judeţ s-au situat cu 20,5%, respectiv 19,9% sub nivelul mediu al acestor indicatori la nivel naţional.

La sfârşitul lunii ianuarie a.c. efectivul salariaţilor din judeţ era de 73265 persoane, cu 529 persoane mai multe față de luna anterioară şi cu 1249 persoane peste nivelul lunii corespunzătoare a anului anterior.

Numărul şomerilor aflaţi în evidenţele AJOFM Bistriţa-Năsăud la sfârşitul lunii ianuarie era de 4384 persoane, în creștere cu 523 persoane faţă de luna anterioară şi cu 408 mai mulți faţă de acelaşi moment al anului 2023.

Din numărul total al şomerilor 48,7% erau femei. Rata şomajului a fost de 3,8%, cu 0,4 puncte procentuale peste nivelul lunii corespunzătoare din anul precedent, cu 0,5 puncte procentuale peste luna anterioară și cu 0,8 puncte procentuale peste cea înregistrată la nivelul naţional.