In vizor

Scandal financiar în primăria Feldru. Bugetul pe 2024 ar fi viciat cu 2 milioane de lei

Acuzații grave în Consiliul Local Feldru: Bugetul local pe 2024 ar fi fost modificat tacit și fără a fi anunțată o rectificare bugetară oficială. Din documentul oficial trimis prefectului Teofil Cioarbă ”lipsesc” peste 2.000.000 de lei. Primarul Grigore Țiolan: ” Nu e nimic ilegal, nimeni nu a delapidat nimic. Banii sunt la locul lor”

Războiul dintre Executivul primăriei Feldru și o parte din consilierii locali conduși de profesorul Paul Someșan. Nu e prima dată când Paul Someșan atacă conducerea primăriei și pe primarul Grigore Țiolan. Așa cum era de așteptat, primarul Grigore Țiolan a reacționat imediat: ” Nu e nimic ilegal, nimeni nu a delapidat nimic. Banii sunt la locul lor. Să vedem ce va spune raportul Corpului de control al Instituției Prefectului”

Un buget la primărie, altul la Prefectură?

De data asta, spune Paul Someșan,  s-a ajuns mult prea departe în ceea ce privește bugetul Feldrului, buget anunțat către Instituția Prefectului la suma de 57,6 milioane de lei iar cel rămas în scriptele primăriei este de 55,5 milioane de lei.

”A fost modificată Hotărârea nr.09, din respectiva ședință ordinară și anume în hotărârea aprobată de Consiliul Local, bugetul total este de 55.565.000 ron, iar ce ați primit dumneavoastră apare suma finală de 57.675.000 ron. O diferență de 2.110.000 ron”, se arată în scrisoarea deschisă trimisă pe adresa Instituției Prefectului chiar miercuri, 27 martie 2024 și, care a primit numărul de întregistrare 6078.

Ce suspectează consilierii locali?

Faptul că, mai apar modificări la anumite capitole privind cheltuielile, după cum urmează:

La capitolul 1. AUTORITĂȚI EXECUTIVE, apar vouchere de vacanță +40.000, Iluminat public sediile primăriilor Feldru, Nepos + 60.000, Alte cheltuieli- asistență soft, birotică, diverse taxe, anunțuri publicitare, analiză risc + 87.000 ron, Consultanță și expertiză + 66.000 ron.

La capitolele 4, 6, 9,  apar modificări privind voucherele de vacanță + 2000 ron la fiecare.

La capitolul 12, Alimentare cu gaze naturale, Asociații și fundații ADI Gaze naturale Rebra – Rebrișoara – Feldru este + 140.000 ron

La capitolul 14, Prevenire Inundații – 150.000

La capitolul 15, Transport rutier, Drumuri – piese de schimb + 20.000 ron,

Investiții + 500.000 ron, iar la Străzi, Străzi reparații curente +100.000

La capitolul 18, Fondul de rezervă apare un + 777.000 ron.

Pe lângă modificări la capitole, mai apar modificări la proiectul de hotărâre. Au fost modificate Art. 1, 2, 3, 4 5 cu anexele aferente.

 

”Vă aducem la cunoștință faptul că toate aceste modificări ale bugetului au fost făcute tacit, fără a avea o rectificare de buget adoptată prin consiliul local, fără o dezbatere sau o informare a consilierilor locali. Considerăm un abuz de putere și falsificarea unui înscris oficial. Din acest motiv vă rugăm respectuos, în baza atribuțiilor pe care le aveți să luați măsurile necesare care se impun în acest caz, a celor care se fac vinovați de aceste fapte”, se mai arată în scrisoarea pe care consilierii locali au adresat-o Instituției Prefectului, potrivit infobistrita.ro.

Ce spune primarul Grigore Țiolan?

Contactat telefonic, primarul Grigore Țiolan a spus că, nu există niciun fel de ilegalitate, iar explicația așa-zisei ”lipse” a unei sume de 2,1 milioane de lei, este una tehnică: ” Contabila noastră a lucrat în ”Excel”, program care nu a cuprins în documentul bugetului capitolele bugetare invocate cât și sursele de finanțare ale acestora. Concret, documentul a fost redactat cu respectivele lipsuri, absențe bugetare, doar că, în realitate, ele există, practic în bugetul comunei Feldru pe anul 2024. Lucrurile sunt în regulă. Nu am niciun fel de emoții”, ne-a explicat Țiolan.