Din oras

S-a prefăcut că e surdo-mut și a adunat sute de lei de la bistrițeni

𝐅𝐚𝐥𝐬 𝐫𝐞𝐩𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭𝐚𝐧𝐭 𝐚𝐥 𝐮𝐧𝐞𝐢 𝐚𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭𝐢𝐢, 𝐝𝐞𝐩𝐢𝐬𝐭𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝐏𝐨𝐥𝐢𝐭𝐢𝐚 𝐋𝐨𝐜𝐚𝐥𝐚 𝐢𝐧𝐭𝐫-𝐮𝐧 𝐡𝐲𝐩𝐞𝐫𝐦𝐚𝐫𝐤𝐞𝐭 𝐝𝐢𝐧 𝐁𝐢𝐬𝐭𝐫𝐢𝐭𝐚, 𝐬𝐨𝐥𝐢𝐜𝐢𝐭𝐚𝐧𝐝 𝐬𝐮𝐦𝐞 𝐝𝐞 𝐛𝐚𝐧𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞𝐥𝐞 𝐜𝐮 𝐡𝐚𝐧𝐝𝐢𝐜𝐚𝐩 𝐝𝐞 𝐚𝐮𝐳 𝐬𝐢 𝐯𝐨𝐫𝐛𝐢𝐫𝐞.

Un bistrițean ce urmărește #campaniadecombatereacersetoriei, aflat la cumpărături într-un hypermarket de pe strada Andrei Mureșanu, a observat printre rafturi că un bărbat care ținea în mână un “document”, aborda bistrițenii cerându-le donații. Curios, bistriteanul a făcut și el o donație, pentru a vedea despre ce e vorba. Bărbatul nu vorbea, susținea ca e surdo-mut și i-a întins cetățeanului o hartie pe care scria “ Certificat al Asociației Regionale pentru Surzi “. Pe “certificatul” în cauză era și o traducere în limba engleză, aceasta fiind incorectă din punct de vedere gramatical și lingvistic. În document era inserat un tabel pe care falsul reprezentant al asociației îl completa de fiecare dată când primea o donație, pentru a da impresia de legalitate a activității.

În acel moment, cetățeanul a alertat Poliția Locală, echipajul în serviciu cu atribuții pe linie de combatere a cerșetoriei, care l-a depistat pe bărbat tot în interiorul hypermarket-ului, la ora 15.55. La vederea colegilor, acesta a rupt “ documentul “ dar polițiștii locali l-au refăcut. A fost extras din hypermarket și condus la sediul Poliției Locale pentru identificare și verificări ulterioare. Când și-a dat seama ca a fost demascat, a început să vorbească. A declarat inițial că strânge bani pentru o rețea de cămătari.

Ulterior s-a răzgândit și ne-a spus că de fapt banii sunt pentru cei 4 copii de acasă…

În urma controlului corporal, s-au găsit 419 lei, bani primiți de la oamenii de bună credință.

A fost sancționat cu amendă în sumă de 500 lei, în baza legii 61/1991 iar pentru cei 419 lei s-a aplicat măsura confiscării.

𝑨𝒕𝒓𝒂𝒈𝒆𝒎 𝒂𝒕𝒆𝒏𝒕𝒊𝒂 𝒎𝒂𝒓𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒓𝒆𝒕𝒂𝒊𝒍𝒆𝒓𝒊 𝒄𝒂𝒓𝒆 𝒂𝒖 𝒂𝒏𝒈𝒂𝒋𝒂𝒕𝒆 𝒇𝒊𝒓𝒎𝒆 𝒅𝒆 𝒑𝒂𝒛𝒂 𝒔𝒂𝒖 𝒑𝒆𝒓𝒔𝒐𝒏𝒂𝒍 𝒄𝒐𝒏𝒕𝒓𝒂𝒄𝒕𝒖𝒂𝒍 𝒄𝒖 𝒂𝒕𝒓𝒊𝒃𝒖𝒕𝒊𝒊 𝒅𝒆 𝒑𝒂𝒛𝒂 𝒄𝒂 𝒊𝒏 𝒊𝒏𝒄𝒊𝒏𝒕𝒂 𝒑𝒖𝒏𝒄𝒕𝒆𝒍𝒐𝒓 𝒅𝒆 𝒍𝒖𝒄𝒓𝒖, 𝒔𝒊𝒈𝒖𝒓𝒂𝒏𝒕𝒂 𝒄𝒍𝒊𝒆𝒏𝒕𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒆𝒔𝒕𝒆 𝒔𝒊 𝒐𝒃𝒍𝒊𝒈𝒂𝒕𝒊𝒂 𝒍𝒐𝒓.

Persoanelor care doresc să ajute o cauza expusă de un reprezentant al oricărei asociații sau ONG, le recomandăm să solicite informații suplimentare precum și documente fiscale ce atestă că au donat (chitanță), numerotate, seriate și ștampilate, conform prevederilor Codului Fiscal. Pe orice chitanță următoarele informații sunt obligatoriu a fi menționate: denumirea asociației, adresa sediului, numărul și data întocmirii documentului, numele și prenumele persoanei fizice/ societății care depune sume și explicația sumei încasate, suma în cifre și litere, semnătura casierului.

Considerăm că societatea civilă are un rol foarte important în dezvoltarea societății sau a ajutorării persoanelor aflate în nevoie, persoane cu dizabilități sau copii și are rol esențial ca mediator între autoritățile publice și cetățeni.

Dar, de numele acestor asociații sau ONG-uri, se folosesc uneori persoane a căror intenții sunt mincinoase.