In vizor

Rețeaua nouă de apă din Telciu a crăpat la minus 2 grade: „Ați pus numai chinezării în Telciu și v-ați bătut joc de o întreagă comună”

În Telciu, la minus două grade Celsius, au crăpat instalațiile de apă de la marginea drumului. S-au format adevărate fântâni arteziene, apa țâșnind până pe cealaltă parte a străzii. Revoltați, localnicii au găsit încă un argument în favoarea alungării Aquabis din comuna lor.

”La două grade cu minus, vă îngheață apa în conducte și bubuie. Păi nu vă e vouă rușine să luați bani degeaba pe apă? Sunteți niște idioți, v-ați bătut joc de o întreagă comună. Haideți și luați-vă mizeriile de aici, demontați-le, dacă la minus două grade bubuie tot. Haide primare încoace și repară-ți ciurucurile pe care le-ai luat din China pe bani mulți. Uite că apa merge până pe cealaltă casă. Comuna Telciu a ajuns de râsu lumii din cauza voastră. Luați-vă hardughiile și plecați că sunteți de râsul lumii în satul și județul ăsta. Ați pus numai chinezării în Telciu și v-ați bătut joc de o întreagă comună. Nu se mai poate așa ceva!”, a spus, într-un live pe Facebook Ion Magdău, care a militat pentru ca Telciu să nu fie racordat la rețelele de apă ale Aquabis, potrivit timponline.ro

S-a întâmplat în aceeași zi în care Ion Magdău a primit o citație să se prezinte la Poliția Năsăud la audieri într-un dosar privind infracțiunea de instigare publică.

”Acum veniți să ne faceți dosare de instigare, după trei ani, și uitați ce ați făcut voi, aici. Ați montat pe bani mulți toate chinezăriile la Telciu. De râsu lumii sunteți. Plecați de aici cu tot PSD-ul vostru! Uitați-vă ce trotuare a făcut primarul nostru (Sever Mureșan – ex ALDE, actual PSD), mari, faine, pe care crește iarba. Nu plătiți, oameni buni, nicio apă, să vină și să schimbe astea și apoi să plătească oamenii apă. Eu v-am zis că astea se pun în Andaluzia, în sudul Spaniei, și voi ați zis că nu îngheață, că dă căldură pământul, dar cine face foc în pământ ca să dea pământul căldură? În Andaluzia nu-s niciodată zero grade. Am stat 7 ani și contoare de-astea erau la apă. La minus 2 grade o bubuit. Să vă fie rușine cu conducerea Primăriei cu tot. Ei îs borfașii care au fraierit lumea. Au dat tot: păduri, ape, tot”, a mai spus Ion Magdău, în timp ce un alt bărbat încerca să închidă robineții pentru ca să oprească arteziana.

În luna septembrie a anului Trecut, managerul Aquabis, Ion Șandru, declara într-un interviu acordat Timp Online că Telciu nu a predat sistemul de alimentare cu apă companiei Aquabis care a făcut lucrări de 7 milioane de lei în comună. Drept urmare, compania a luat legătura cu o firmă de avocatură ca să dea în judecată UAT și să își recupereze investiția.

”Telciu este cumva în coadă de pește în sensul că am avut niște discuții, în scris, cu Primăria ca să putem să mergem să preluăm sistemul, să ne predea mijloacele fixe. Am făcut o comisie, am solicitat Primăriei Telciu să facă și ea o comisie, am stabilit datele la care să înceapă comisiile să lucreze. Comisia de la noi a mers, a lor nu s-a întrunit, erau recalcitranți localnicii, poate de teama lor nu s-au întrunit cei de acolo. Pe urmă au stabilit ei altă dată, ne-am dus, de la ei nu a venit nimeni. Deci a picat și a doua încercare. Trebuie să ne predea mijloacele fixe în administrare pentru că fără ele nu putem merge să încheiem contracte. Am luat legătura cu o firmă de avocatură să vedem cum ne putem recupera investiția. Dacă ei vor să vină și să predea mijloacele fixe, iar noi să încheiem contracte, oricând suntem dispuși să preluăm. Dacă nu, suntem obligați să ne recuperăm investiția. La noi sunt 1,4 milioane de lei, dar cu partea guvernamentală, în total sunt vreo 7 milioane de lei”.

În comună, unde localnicii s-au răzvrătit fiindcă nu au fost de acord să plătească apa Aquabis invocând faptul că aveau rețea făcută pe vremuri în parteneriat cu elvețienii, autoritățile vor una, oamenii alta.

”Consiliul Local Telciu a dat o hotărâre că este de acord să ne predea sistemul, a revenit asupra unei decizii de anul trecut, dar, pe urmă, au întâmplinat aceleași probleme cu cetățenii recalcitranți. Acum, comuna are apă, dar fără să treacă prin stația de tratare, cum o dă Domnul. Nu știu dacă este sau nu potabilă. Anul trecut, când a fost o perioadă foarte călduroasă, s-a dat un ordin prin Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și am deschis stația și le-am dat apă pe perioada respectivă, după care am închis din nou”, a explicat Ion Șandru.

Reamintim că, la Telciu, au avut loc încă din toamna anului 2021 o serie de proteste în care s-a implicat și Diaspora Europeană, oamenii fiind nemulțumiți de faptul că autoritățile locale au decis, fără să-i consulte, intrarea în ADI Apă-Canalizare, predând către Aquabis o rețea realizată de localnici în parteneriat cu o comunitate din Elveția cu care este înfrățit Telciu.