In vizor

Radu Moldovan despre defecțiunea țevilor de pe Decebal: Cum să te apuci în 2023 să torni asfalt peste conducte de 50 de ani?

Președintele Consiliului Județean Radu Moldovan a precizat, într-o conferință de presă, că nu e vinovat Aquabis pentru faptul că Bulevardul Decebal e spart la puțin timp după asfaltare pentru repararea unor țevi defecte, ci Ioan Turc, care a asfaltat o țeavă  cu conducte vechi de 50 de ani, când le putea rezolva până atunci prin mai multe metode, potrivit bistriteanul.ro

Zilele trecute, o țeavă de pe bulevardul Decebal s-a avariat, iar asfaltul proaspăt turnat a fost spart pentru a se remedia problema. Lucrările de asfaltare fac parte din proiectul Axa de Transport, care pornește de pe strada Gării și ajunge până pe Năsăudului și presupune și reconfigurarea rutieră.

Într-un comunicat de presă, primarul Ioan Turc dă vina pe Aquabis și pe președintele Consiliului Județean Radu Moldovan că nu au fost schimbate țevile de pe bulevard, înainte de reabilitare.

Într-o conferință de presă, președintele Consiliului Județean Radu Moldovan îi dă replica și spune că nu e vinovat Aquabis pentru această situație, societatea fiind întârziată de Primăria Bistrița pentru demararea licitației, care a fost organizată abia la mijlocul anului 2022 și care încă nu are un câștigător deși a fost repetată de mai multe ori, din cauza lipsei interesului firmelor de a participa.

„Licitația Aquabisului a fost întârziată de Primăria Municipiului Bistrița, începând cu domnul Ovidiu Crețu și continuând cu un mare elan de domnul Turc și echipa lui. Mai exact în 2020, după câștigarea alegerilor, Aquabis a revenit cu o adresa la Primăria municipiului Bistrița prin care cere să i se comunice toate străzile pe care se dorește și se vor putea executa lucrări de investiții apă-canal. Licitația pentru Bistrița s-a lansat în 27.07.2022 din lipsa documentelor furnizate de Primăria Bistrița. În momentul de față sunt în evaluare două companii, termenul de finalizare a licitației fiind 15.02.2024. Nu este vinovat nici Aquabis, nici Radu Moldovan, degeaba încearcă să îl bage Ioan Turc, astea sunt informații doar pentru proști și pentru cei care nu vor să se informeze și să vadă lucrurile. Cum să te apuci să torni asfalt în 2024 peste conducte de 50 de ani și să le mai și tasezi cu cilindrele. Era clar că se vor sparge!”, a precizat în conferința de presă, Radu Moldovan.

Președintele CJ a mai spus că lucrările de înlocuire a țevilor erau eligibile și din fonduri europene și dacă nu reușea să rezolve lucrurile așa, Primăria Bistrița putea să facă investițiile pe banii săi, cum au făcut-o multe alte primării din județ.

De asemenea, exista posibilitatea de aport de capital la Aquabis, iar suma respectivă se investea la Bistrița, iar primăria avea mai multe acțiuni la furnizorul de apă și canal.

„Lucrările toate erau eligibile, faptul că că rețelele de apă-canal erau neeligibile sunt miciuni sfruntate. Decizia aparținea beneficiarului, Primăria municipiului Bistrița. Dacă acel domn Crețu care a făcut dezastru cum spune Turc nu a pus aceste rețele eligibile, domnul Turc a oprit toate proiectele în 2020 pentru a le modifica pe toate și le-a modificat pe toate. Nu înțeleg dacă era nemulțumit de greșelile PSD-ului și ale lui Crețu de ce nu le-a modificat în interesul cetățenilor. (…) Domnul X minte cum pășește, face un pas, două minciuni, mai face un pas, alte două minciuni”, a mai spus Radu Moldovan.