Din oras

Protest pentru salvarea fostei biblioteci din Bistrița: „Nu acceptăm demolarea clădirii!

Înarmați cu mesaje „STOP DEMOLARE” și construind chiar la fața locului un panou uriaș – bistrițenii s-au adunat astăzi pe strada Gării. Au protestat, încercând să tragă un semnal de alarmă și să salveze de la demolare fosta bibliotecă. 

Clădirea de pe str. Gării nr. 2 a fost construită în 1904 de avocatul Dumitru Ciuta din Rebrișoara. A fost doctor în științe juridice, fiind unul dintre bistrițenii care s-au implicat activ în realizarea Marii Uniri din 1918.

Este același dr. Ciuta care apare în celebra fotografie cu George Coșbuc și Ion Luca Caragiale – pe o terasă din Sângeorz-Băi.

„Nu putem accepta ca lângă fostul zid al cetății, într-un oraș german care a făcut parte din Siebenburgen, să apară un mastodont. Nu spunem că nu suntem de acord cu investitorii. Dar nu la intrarea în centrul istoric. Niciun oraș european nu își permite să demoleze o asemenea minune arhitecturală. În acest an imobilul a îmlinit 120 de ani! A fost construit în 1904. Dacă suntem o țară normală la cap, nu putem îndrăzni să ne gândim că vine administrația și eliberează un act criminal pentru noi, bistrițenii care am împrumutat o carte de aici. Acest imobil este un templu bistrițean al cărții. Nu avem voie să renunțăm la el !”, a avertizat ecologistul Marius Bălan, citat de bistriteanul.ro.