In vizor

Poziția Primăriei Bistrița în ce privește clădirea în stil Art Nouveau de pe str. Gării

Primăria Bistrița a refuzat solicitarea de demolare a clădirii în stil Art Nouveau de pe str. Gării – în care a funcționat Biblioteca Județeană – și caută ”soluția corectă care să împace într-un mod cât mai bun interesul public, dar și interesul celui care a investit acolo”, a spus primarul Ioan Turc în ultima ședință a Consiliului Local.

”Din păcate, Primăria Bistrița, când a avut drept de preemțiune, nu și l-a exercitat. Noi suntem de acord că această clădire are o anumită valoare de patrimoniu. În același timp, constatăm faptul că Primăria, nefăcând nimic când putea să o facă, această clădirea a fost cumpărată de un investitor privat. Ce am făcut noi a fost să refuzăm o solicitare venită de la actualul proprietar care voia să demoleze clădirea. Nu am fost de acord cu acest lucru. Vom identifica soluția corectă care să împace într-un mod cât mai bun interesul public, dar și interesul celui care a investit acolo. Orice soluție credeți că o puteți pune pe masă, vă aștept”, a spus primarul Ioan Turc răspunzând unei întrebări pe această temă a consilierului Nicolae Pavelean.

În discuție a intervenit și viceprimarul Sorin Hangan: ”Instituția care declară un imobil monument istoric este Direcția pentru Cultură. Nu știu de ce persoanele care doresc să vadă acea clădire și peste o sută de ani așa cum este ea sau chiar îmbunătățită nu fac o cerere la acea instituție. Au venit cu o cerere la Primărie cu ștampila acelei instituții ca Primăria să facă nu știu ce când instituția aceasta are lege și procedură de urgență. Nu înțeleg de ce cetățenii și ONG-ul nu se adresează Direcției pentru Cultură. Primăria nu-și permite să cumpere imobilul pentru că niciodată nu ar ajunge la nivelul dorinței actualului proprietar de a fi recompensat. Nici nu avem bani, din păcate”, potrivit timponline.ro.

Și consilierul PNL Florin Urîte a făcut unele precizări: ”Povestea e de 8-10 ani, unii dintre semnatarii petiției mi-au spus că a fost o idee de la momentul respectiv, dar au lăsat lucrurile să treacă. Zona a fost compromisă odată ce a fost construită Trezoreria. A mai dispărut o casă frumoasă când s-a făcut Shopping Centerul de pe Bulevardul Republicii. Au dispărut multe case și mai frumoase în timp, dar nu s-a mai sesizat nimeni”.

Joia trecută, mai multe persoane au manifestat pe str. Gării unde au cerut salvarea de la la demolare a clădirii construită în urmă cu 120 de ani în stil Art Nouveau în care a funcționat o perioadă Biblioteca Județeană.