In vizor

O pădure din Parcul Munții Rodnei, rasă. Ce explicații dă șeful de ocol

Un versant întreg de pădure mixtă veche de foioase și rășinoase a fost ras de pe fața pământului. S-au făcut drumuri forestiere noi, multe și apropiate fără aprobări. Lățimea acestora ajunge chiar și la 10 metri, la fel ca un drum național. Pentru realizarea lor au fost distruși chiar și versanți din rocă. Eroziunea solului are adâncimea de 1-2 metri. Suprafețele tăiate nu doar că nu s-au regenerat, dar sunt acum supuse eroziunii accentuate.

Sunt constatările făcute de Agent Green care a publicat la jumătatea acestei luni o investigație făcută în zona parcului național, potrivit timponline.ro.

”În pădurile administrate de Ocolul Silvic Someș – Țibleș ne-am fi așteptat să găsim un mod de administrare protectiv pentru că suntem într-un parc național (Parcul Național Munții Rodnei – n.r.). Din păcate, am găsit o tăiere rasă ascunsă sub titlul de tăiere progresivă și drumuri forestiere construite în mod ilegal, lipsa regenerării naturale, eroziune de peste 1,6 metri care a lăsat în aer rădăcinile molizilor, o cauză care va duce la uscarea lor în continuare și extinderea tăierilor accidentale”, au transmis reprezentanții Agent Green care au realizat un film în zona în care pădurea a fost rasă de pe fața pământului .

În discuția cu reprezentanții Agent Green, șeful Ocolului Someș-Țibleș, Mihai Mureșan, fost consilier județean PSD, a bânguit tot felul de explicații cum că ar urma să se facă o regenerare a zonei defrișate, pretinzând inclusiv că va planta copaci în platforma drumului și va căra, la nevoie, pământ pe versant ca aceștia să prindă rădăcini.

”Obiectivul principal într-un parc național este protejarea biodiversității și ecoturismul. Eu nu înțeleg nici ce se protejează atunci când razi pădurea și nici ce ar mai putea să vadă vreun turist. De asemenea nu înțeleg de ce guvernul a promis că va proteja strict parcurile naționale dacă cei care le administrează le tratează mai rău decât ar trebui îngrijite niște păduri ordinare pentru producția de lemn. Oamenii care taie în Rodna parcă au boală pe pădure. Dezastru au lăsat în urmă. Am bătut la picior sute de parcuri naționale de pe toate continentele. Nu am văzut niciodată tăieri. Standardrul este același peste tot în lume, mai puțin în România. Din Yellowstone până în Great Ottway National Park nu vezi niciun ciot. Copacii sunt lăsați să crească și generațiile să se succeadă natural, fără intervenția omului”, a adăugat Păun.

Ocolul Silvic Someş–Ţibleş s-a înfiinţat în 2002 şi avea în administrare o suprafaţă inițială de 9762 ha fond forestier, proprietate a localităților: Zagra (4832 ha), Salva (2496 ha), Coşbuc (1482 ha) și Runcu Salvei (1524 ha).

Ulterior, începând cu data de 01.05.2005 au aderat în vederea administrării de către Ocolul Silvic Someş – Ţibleş a suprafețelor de fond forestier şi localitațile Rebrişoara (3062 ha); Rebra (2060 ha); Nimigea (3598 ha); parte a oraşului Năsăud (591 ha), precum și Parohiile Ortodoxe: Rebrişoara, Gersa I, Gersa II, (65 ha), astfel încât la data actuală suprafaţa de fond forestier administrată de Ocolul Silvic Someş – Ţibleş este de 19710 ha.

Asociația Agent Green este o organizație neguvernamentala și non profit pentru protecția mediului, înființată în anul 2009 în Romania. Scopul ei este de a investiga crime de mediu, de a le expune strategic și de a promova soluții pentru conservarea biodiversității și asigurarea bunăstării generațiilor viitoare.