Eveniment

O femeie a murit în Munții Rodnei, după ce s-a prăbușit într-o prăpastie

O femeie a murit în Munții Rodnei, după ce s-a prăbușit într-o prăpastie. Incidentul s-a produs în apropiere de rezervația Poiana cu Narcise. Au intervenit salvamontiștii și chiar un elicopter SMURD, însă femeia a fost găsită cu leziuni incompatibile cu viața.

O femeie care are în jur de 50 de ani a murit astăzi, în Munții Rodnei, după ce s-a prăbușit într-o prăpastie. S-a întâmplat pe o creastă în apropiere de rezervația Poiana cu Narcise, căutată în această perioadă de turiști și drumeți datorită faptului că florile se află în perioada de înflorire.

La fața locului au intervenit un echipaj de pompieri, un echipaj de prim ajutor SMURD, SVSU Rodna, un echipaj Salvamont și jandarmii montani, precum și un elicopter SMURD.

Potrivit unei înformări a Serviciului Public Județean Salvamont Bistrița-Năsăud, incidentul s-a petrecut în zona Vf. Corongiș, victima căzând într-o prăpastie de la o înălțime de 200 de metri, informează bistriteanul.ro.

Din nefericire, femeia a fost găsită decedată.

Alex Varga, un iubitor al muntelui care a luat parte la misiunea de salvare, a povestit într-o postare pe Facebook cum s-au petrecut lucrurile:

„Astăzi (n.r. 11 mai), muntele a luat, n-a dat! Astăzi, o femeie a murit, coborând dinspre Vf. Corogiș spre nord, spre Tăul Corogiș. Din cauza zăpezii topite de curând, pământul este plin de apă, așa că s-a rupt pur și simplu o bucată de pământ cu tot cu iarbă sub picioarele ei, și a alunecat, iar alunecarea s-a terminat cu o cădere de câțiva zeci de metri în gol. Nu știu câți metri, nici nu mai contează. N-a avut nicio șansă!”, spune Alex Varga.

Potrivit acestuia, drumul spre victimă era blocat de arbori căzuți. Echipele de salvare au ajuns la trupul acesteia după ce au trecut doi munți, iar o dronă dotată cu cameră de termoviziune a făcut mai multe zboruri de căutare.

„Trupul a fost preluat de un elicopter SMURD venit în ajutor, și a fost predat Salvamont-ului Bistrița, care erau, cred, pe Saca, deasupra Poienii cu Narcise. Recuperarea a fost la limită, negura acoperind zona accidentului la câteva minute după ce elicopterul a decolat de acolo. Dacă nu am fi reușit să ne încadrăm în timp, procedura de transport cu targa ne-ar fi luat toată noaptea, cel puțin. Așa că sprijinul aerian a fost neprețuit!”, mai povestește Alex Varga.

În final, acesta vine și cu câteva sfaturi pentru cei care se aventurează pe munte: RESPECTAȚI MUNTELE!  Nu tratați niciodată cu superficialitate sau cu nepăsare anumite lucruri. CĂUTAȚI INFORMAȚII DESPRE TRASEUL PE CARE DORIȚI SĂ MERGEȚI,  verificați dacă aveți echipamentul potrivit, verificați prognozele meteo, și încercați să abordați trasee pentru care aveți pregătirea necesară! Pentru că acolo, sus pe munte, orice greșeală poate să coste scump. Foarte scump!”