Politica

Ioan Turc: ”Începem pregătirile pentru alegerile care urmează. Pentru președinția Consiliului Județean, avem mai multe nume”

Primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, președinte al PNL Bistrița-Năsăud a vorbit la Radio Balada, în cadrul emisiunii ”După-amiaza în direct” și despre posibila comasare a alegerilor europarlamentare cu cele locale, cât mai ales despre impactul pe care îl are această decizie asupra PNL Bistrița-Năsăud.

Ioan Turc a descris situația în felul următor:”Vom începe foarte repede pregătirile pentru alegerile care urmează. Am avut și avem discuții asupra numelor, persoanelor care vor candida la președinția Consiliului Județean, dar și asupra celor care vor candida în comunele din județ sau în orașe. Avem, așa este, niște necunoscute legate de câteva comune, dar le vom găsi rezolvarea în perioada imediat următoare”. Liderul liberal bistrițean a apreciat că, PNL va avea rezultate bune și foarte bune la toate alegerile, asta pentru că: ”vom ieși cu oameni reprezentativi pentru comunitate”, potrivit infobistrita.ro.

Turc confirmă candidații la orașe și unele comune

Întrebat despre numele unor viitori candidați, Ioan Turc a confirmat, practic, pe toți primarii PNL aflați în funcție: Dorin Vlașin – Năsăud, Cătălin Bota – Sângeorz Băi, dar și o parte din primarii unor comune. Despre Bota de la Sângeorz-Băi, Turc a apreciat că: ”Este un om extrem de calculat, neconflictual, un om care aduce un plus de liniște, de echilibru în comunitatea din Sângeorz-Băi și are, deja, o importantă experiență administrativă”.

În ceea  ce privește anunțul liberalului Bogdan Rusu, viceprimar al orașului Beclean, cel care și-a anunțat candidatura înainte de Crăciunul 2023, Ioan Turc a spus următoarele: ”Sunt președintele interimar al PNL Beclean, iar, în această calitate am un punct de vedere, dar, pot spune că nu a fost luată încă o decizie finală”.

Consiliul Județean: Subiect fierbinte, candidatura pentru funcția de președinte al Consililui Județean a fost și ea subiect de discuție, Ioan Turc confirmând discuții exploratorii cu deputatul Robert Sighiartău, din ecuație nefiind exclus, însă, nici actualul subprefect Ioan Zăgrean.

Ioan Turc: ”Evident că am discutat și cu Robert, el are o vizibilitate dar și o notorietate bună, iar din punctul meu de vedere ar fi un candidat redutabil la președinția Consiliului Județean (…) Ioan Zăgrean, da, de asemenea, poate să fie un candidat bun la Consiliul Județean, el fiind recomandat de experiența managerială, el demonstrându-și abilitățile și competențele într-un domeniu unde nu reușesc foarte mulți. Să nu uităm că, Zăgrean este cel care a pus pe picioare reabilitarea prin care trece acum Palatul Administrativ”.

Reamintim că: Liberalii au dat miercuri mandat liber conducerii să înceapă negocierile cu PSD în vederea comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare. De partea cealaltă, Marcel Ciolacu a făcut terapie cu liderii social-democrații reuniți în ședința Consiliul Național așteptând decizia de la PNL. În spatele ușilor închise, Ciolacu le-a promis liderilor locali că la negocierile cu PNL se vor pune bazele unor alianțe punctuale în teritoriu. Surse din ambele partide au confirmat pentru HotNews.ro că dincolo de consultările oficiale pe care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă le au cu liderii din teritoriu, decizia este luată deja, iar alegerile locale vor fi comasate cu alegerile europarlamentare și se vor desfășura în lunia iunie. Miza comasării celor două tipuri de alegeri are mai multe ramificații și face parte dintr-un scenariu mai amplu gândit de liderii politici împreună cu președintele Klaus Iohannis și validat tacit de oficialii de la Bruxelles.