În județul Bistrița-Năsăud există 58 de comune, 3 orașe și un singur municipiu, Bistrița. Așadar, există 58 de primari de comune și, evident 3 de orașe și unul singur, Ioan Turc, primar al municipiului Bistrița, primăria cu cel mai mare buget din toate primăriile din BN. Propolitica vă propune o analiză neutră a UAT-urilor din județ.
De unde plecăm? De la un număr de 58 de comune, trei orașe și Bistrița, împărțite politic în felul următor: 40 de comune sunt cu primari PSD, cu tot cu cei proveniți din ALDE, 17 comune au primari PNL. O singură comună, Braniștea, are primar UDMR. Orașele sunt împărțite în felul următor: Năsăud și Sângeorz Băi- PNL, Beclean-PSD.
BISTRIȚA – Ce știm la această dată?
În municipiul Bistrița, candidaturile anunțate nu sunt foarte multe. Nici ele și nici partidele care le anunță,asta, pentru că, e clar, politicienii așteaptă cifrele la europarlamentare. E normal, asta pentru că, surprizele vor fi foarte mari. Dar, să nu anticipăm încă și să spunem că, cea mai sigură candidatură este cea a actualului primar – Ioan Turc din partea PNL.
PSD: Așa cum spune președintele Radu Moldovan, există 4 nume care ar putea candida din partea social-democraților, personaje care au fost deja, credem noi, măsurate în sondajul de opinie comandat la nivel central și la nivel județean de PSD. Cum AVANGARDE a făcut deja cifrele publice la nivel central, bănuim că ele există și la nivel județean. Putem știi doar că, cel mai vehiculat nume este cel al lui Gabriel Lazany, manager al Spitalului Județean Clinic de Urgență Bistrița. Evident, ecuația nu ar putea fi completă fără noua organizație municipală a PSD, cea construită de deputatul Daniel Suciu, organizație în care sunt înscriși peste 2.500 de bistrițeni. Din acest punct și ajutat de noile politici și strategii implementate de deputatul Suciu, pleacă viitorul candidat PSD. Sigur, este așteptată și lista de viitori consilieri municipali
AUR: Nu se știu foarte multe lucruri despre viitorul candidat al AUR la fotoliul de primar al Bistriței, un nume vehiculat fiind cel al medicului stomatolog George Dumitrescu, în cursă fiind ”înscris” și Gabi Ștefoi, între timp, ”retras”. Din ecuație nu poate fi exceptat omul de afaceri Marius Negrea pe linia Ioan Oltean (n.red.- despre care vom vorbi la timpul oportun). Deocamdată, AUR nu poate ieși cu ceva sigur, asta pentru că, instabilitatea leadership-ului este o constantă, deciziile lui George Simion fiind extrem de controversate în mai multe organizații județene.
Alianța Dreapta Unită: Formată din USR-PMP și Forța Dreptei, ea nu a fost încă constituită oficial la nivelul județului Bistrița-Năsăud sau la cel al municipiului Bistrița. Surse politice ne-au spus că, viitorul candidat al ADU ar putea fi actualul viceprimar USR de Bistrița, Călin Stan.
Ecologiștii, Partidul Verde ar putea merge cu Marius Bălan, deși, timp pentru a apărea alți candidați este berechet. Este așteptată cel puțin o candidatură independentă
Năsăud, Beclean, Sângeorz Băi
În cazul celor trei orașe, aici lucrurile par ”amabile” cu actualii edili, cel puțin la nivelul Năsăudului, acolo unde, Dorin Vlașin, pare să nu aibă un contracandidat puternic și care să îi pună în pericol al doilea mandat, dar, never say never. O să vedem ce candidați vor anunța PSD, Alianța Dreapta Unită sau AUR.
La Beclean, evident, Nicolae Moldovan va fi cel care ar putea candida pentru cel de-al șaselea mandat. De asemenea, PNL ar putea fi reprezentat de actualul viceprimar Bogdan Rusu, cel care și-a anunțat candidatura la finele anului trecut pe rețelele de socializare, el nefiind anunțat oficial de PNL.
În cazul orașului Sângeorz Băi, Cătălin Bota pare să fie în top, dar încă nu știm ce va face cumnatul său, fostul primar Traian Ogâgău. Situația nu este simplă acolo pentru PSD, în timp ce PNL va merge pe Bota, el fiind la această oră cartea câștigătoare. Cert, acolo și AUR va avea un candidat greu.
Dar, fiecare oraș în parte va avea parte de analize minuțioase.
STUDIU DE CAZ: ȘANȚ- Primar Marian Forogău- PNL
Forogău a gafat în 2022, când a fost criticat că și-a angajat prea multe neamuri la primărie. Într-un interviu acordat unui post TV local, primarul a admis că și-a angajat mai multe rude, dar susține că toate angajările s-au făcut legal. Mai mult de atât, primarul spune că era inevitabil ca printre angajații din primărie sau Ocolul Silvic să nu se afle și rude de ale sale, pretinzând că este rudă cu 15%-20% din populația comunei. Având în vedere că, în conformitate cu ultimul recensământ, populația comunei Șanț este de aproximativ 3200 de persoane, ar însemna că Marian Forogău este rudă cu circa 640 de oameni din comuna sa.
„Eu am aproximativ 15%-20% din populația comunei Șanț – că suntem o populație relativ mică, rude… Și nu înseamnă că dacă sunt eu primar neamurile mele ar trebui să se mute din comuna Șanț sau să n-aibă un loc de muncă, să nu poată trăi în comuna Șanț“, a spus primarul. Criticat de oponentul său, David Szabo, primarul s-a făcut din nou de râs, de data asta, în instanță. Pentru că Forogău a folosit în repetate rânduri, ca scuză, conducerea anterioară, respectiv a fostului primar Ioan Szabo, care a decedat în perioada pandemiei de Coronavirus, fiul său, David Szabo, care este consilier local, a reacționat,
„Cu părere de rău, constat că șănțenii sunt puși într-o lumină proastă din cauza comportamentului unui om care, la ultimele alegeri, și-a asumat responsabilitatea conducerii comunei noastre. Am acceptat cu demnitate și respect faptul că oamenii l-au ales în lupta electorală din 2020, dar mă așteptam, așa cum se așteptau și alți oameni din comunitatea noastră, la rezultate și la continuitatea unor proiecte importante.
Domnule Forogău, este regretabil că dați vina pe un om care nu mai este printre noi pentru a vă justifica incompetența și lipsa de bun simț. Dar dacă tot ați amintit de fosta administrație, eu și alți șănțeni așteptăm un raport prin care să facem comparații concrete, pe buget, rezultate și performanță, nu pe povești! Fapte vrem, nu vorbe și scuze!“, a scris David Szabo în 2022.
Enervat de mesajul său, Marian Forogău l-a dat în judecată și a cerut daune în valoare de 50 000 de euro!!! Evident, acțiunea sa în instanță a fost sortită eșecului, așa că a pierdut. Ulerior, și-a pierdut și bărbăția când nu a mai vrut să recunoască nimic în legătură cu acest fapt.
Dar ultima ispravă din mandatul său a a pus cu adevărat lumea pe jar spre finalul anului 2023, când consilierii locali de la Șanț au fost convocați în ședință extraordinară și li s-a cerut să voteze pentru ca Ocolul Silvic Izvorul Someșului Mare să garanteze anual cu 43.855 de metri cubi de lemn plata unei datorii de 5,3 milioane de lei la ANAF.
Lumea se întreabă ce a făcut primarul cu banii comunei, având în vedere că s-au acumulat aceste datorii la Ocolul Silvic, dar nici cheltuielile cu lucrările nu sunt plătite. Dintr-un extras de cont al companiei MIS Grup transmis Comunei Șanț reiese că primăria a acumulat datorii de aproape 8 000 000 de lei! Aceastea s-au adunat din 2021 până în 2023, și reprezintă contravaloarea unor lucrări de construcții.