Din oras

De ce nu funcționează încă stațiile publice de încărcare a mașinilor electrice

În patru zone din Bistrița, inclusiv în Piața Petru Rareș, au fost montate stații pentru încărcarea mașinilor electrice, însă acestea nu funcționează. Primarul Ioan Turc a fost întrebat în ședința Consiliului Local de ce și iată ce a răspuns:

”Stațiile de încărcare din oraș sunt montate. Lucrăm la regulament pentru că trebuie clarificate anumite aspecte: cum se plătește, cine încasează banii. Sunt elemente de detaliu care trebuie clarificate foarte repede. Urmează alte 15 stații în diferite locuri din municipiu”, a spus Ioan Turc, citat de timponline.ro.

Cele patru stații publice de încărcare a mașinilor electrice, fiecare cu câte două locuri pentru încărcare, sunt amplasate astfel:

  • Stația de încărcare nr. 1 cu acces din Bd. Republicii nr. 75 (în dreptul intersecției cu str. Lalelelor)
  • Stația de încărcare nr. 2 cu acces din str. Alexandru Odobescu nr. 17 (sens giratoriu)
  • Stația de încărcare nr. 3 în zona adiacentă Pieței Petru Rareș cu acces din str. Bistricioarei
  • Stația de încărcare nr. 4 în zona adiacentă Sălii Polivalente cu acces din str. Vasile Conta

Fiecare stație are o putere de 72 kW (un punct de reîncărcare ce va permite încărcarea multistandard în curent continuu, la o putere de 50 kW, a vehiculelor electrice, și un punct de reîncărcare care permite încărcarea în curent alternativ, la o putere de 22 kW). Investiția se ridică la peste 900.000 de lei.

În județul Bistrița-Năsăud erau înmatriculate la finalul anului trecut 147.894 vehicule. Dintre acestea, electrice sunt: 445 sunt autoturisme, 22 de autobuze și microbuze, 16 autovehicule de transport, 7 motociclete și un moped.