In vizor

Cui ceri ajutor dacă ești dependent de jocuri de noroc

„Niciodată nu mi-a fost dat să privesc în ochi un diavol atât de imponderabil ca jocurile de noroc. Păcănealofilia. Sindromul pariatului compulsiv…”, scrie preotul Crin Triandafil Theodorescu din Lușca (Năsăud). 

„Când fumezi, ți se vede pe degete. Pe viteza cu care te scuzi ca să ieși dintr-o ședință prea lungă. Mi se mai întâmplă să iau în brațe haina unui invitat, să i-o agăț de cuier. Se simte. Alcoolul. Și toate celelalte, cumva se simt, lasă urme palpabile”, povestește preotul Crin Triandafil Theodorescu din Lușca, pe pagina sa de socializare.

Preotul se referă de această dată la dependența de jocuri de noroc. De curând recunoscută drept o problemă gravă de adicție, capabilă să distrugă viața victimei, după cum a povestit și doctorul Eugen Hriscu, la Bistrițeanul Live.

Acest tip de dependență, afirmă preotul Crin Triandafil Theodorescu, „este dat naibii de subtil. Dacă n-aș fi preot și nu aș cunoaște cele din adâncurile omului, n-aș observa asta pe fața celui care trece pe lângă mine, pe stradă, și mă salută complice.

Îi duc durerea și de multe ori, în afară de sfaturi și de rugăciuni, nu am ce să fac.

Preotul bun, cred eu, este cel care știe să te trimită și la medic dacă e cazul, și la psihiatru, și la mecanic să-ți schimbe plăcuțele de frână… Că oricât de corect ar cânta părintele rugăciunile, asta nu-ți pune centură de siguranță peste viață”, consideră preotul.

Acesta trece în revistă – cu „inima înfricoșată” – inclusiv scuze și „explicații” ale unor dependenți de jocuri de noroc:

Părinte, dacă aș muri ar fi mai simplu. Știți cumva, datoriile se moștenesc? Scapă ai mei de datorii dacă mor, ce zice legea?

M-a sunat azi noapte soția, am crezut că a pățit ceva ăla micul. Plângea în hohote, îi bat cu picioarele în ușă creditorii și fug înainte să apuce să anunțe poliția. Îi aruncă amenințări și fug. Să le dau banii înapoi, banii ăia pe care i-am băgat în nenorocitele de jocuri. Soția vrea să divorțeze, să ia copilul și să emigreze, să-și schimbe numele, e disperată…

Părinte, mă pregătesc să iau salariul. 2400 de euro, mâine la amiază. Rugați-vă să am tăria să-i trimit soției, altfel într-o oră mi-i mănâncă aparatele alea!

E ca un drog. Mă visez apăsând chestiile luminoase, învârtind zarul, cărțile colorate de pe masa de joc. Intră în mine o bucurie cum n-am mai trăit; sunt sigur că azi voi câștiga și casa pierdută, și banii de nuntă ai băiatului meu. E ca o beție, mă înțelegeți? Simt că de data asta voi câștiga, mă voi îmbogăți. O să cumpăr mașini tuturor celor pe care îi iubesc. Să mă ierte pentru anii ăștia de infern în care i-am ținut…

Preotul Crin Triandafil Theodorescu a anunțat, cu acest prilej, că a descoperit „prin voința Stăpânului deșerturilor și al stelelor, un om care conduce un grup de sprijin.

Un fel de Frăție a Psaltirii; oameni care se țin unii pe alții vii, departe de nenorocirea asta. Și au rezultate.

Numele și numărul de telefon al acestui om sunt în pieptul meu.

Neștiut, pe stradă, aproape anonim, omul ăsta scoate din infern sufletele unor prăbușiți cum n-am mai văzut. E un om al luminii, pășind în valea morții. Nici măcar nu sunt sigur că e creștin. Mi l-a scos Dumnezeu în potecă, l-am îmbrățișat și el mi-a luat din poverile de pe umeri. Că multe necazuri și rele a trimis peste noi Domnul, dar întorcându-ne ne-a dat viață, și din adâncurile pământului iarăși ne-a scos.

Așadar, în special pentru dependenții de jocuri de noroc din arealul Bistrița-Năsăud: NU sunteți singuri. Cereți ajutor, căutați-mă, știu unde găsiți sprijin! Fiți bine!”, precizează preotul Crin Triandafil Theodorescu.

Cine vrea să ceară sprijin în lupta cu dependența de jocuri de noroc, așadar, poate să-l contacteze AICI.