Din oras

Cozi la automatele de colectare a ambalajelor din parcările marilor magazine

S-au format cozi la automatele de colectare a deșeurilor reciclabile din parcările marilor magazine. Unii oameni au dus saci întregi de ambalaje în speranța că vor primi în schimbul lor bani.

La magazinele Kaufland s-a stat la cozi pentru a introduce în automate sticle, doze și PET-uri. Însă nu toate au fost acceptate, doar cele care au simbolul „ambalaj cu garanție”.

La aceste magazine, cine vine cu cinci recipiente (PET-uri, sticle sau doze de aluminiu) primește și un voucher cu 10% extra reducere la anumite articole, în această perioadă la spumant. Cuponul nu este reutilizabil și poate fi folosit doar pentru un singur produs. Aparatul va emite doar 3 vouchere de reducere în cazul sesiunilor de peste 15 recipiente, potrivit timponline.ro.

Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a fost lansat la 30 noiembrie 2023 ca cel mai mare proiect naţional de economie circulară, care îşi propune susţinerea eforturilor de reciclare şi protejare a mediului înconjurător.

În primele trei luni de funcţionare a SGR, producătorii de băuturi au pus pe piaţă peste 500 de milioane de ambalaje. Dacă în luna decembrie au apărut aproximativ 45 de milioane de ambalaje SGR la punctele de comercializare, în luna ianuarie numărul lor a crescut de patru ori, ajungând la aproximativ 180 de milioane de ambalaje puse pe piaţa din România, iar în luna februarie, numărul acestora a ajuns la 290 de milioane.

Mai departe, rata de returnare a ambalajelor de către consumatori a înregistrat creşteri semnificative de la o lună la alta – de la 31.000 de ambalaje returnate în decembrie, la peste 21 de milioane în luna februarie, 99% dintre acestea fiind returnate prin RVM-uri, în punctele de returnare automată.

În total, sunt peste 23 de milioane de ambalaje SGR returnate de către consumatori în perioada decembrie 2023 – februarie 2024.

Exit mobile version