Din oras

Continuă războiul declarațiilor între Primăria Bistrița și Aquabis

Primăria Bistrița și furnizorul de apă-canal Aquabis continuă să se contrazică în comunicate postate pe rețeaua de socializare Facebook.

Primăria Bistrița și furnizorul de apă Aquabis continuă războiul declarațiilor postate pe rețelele de socializare. Totul a pornit de la o țeavă spartă pe Bulevardul Decebal, acolo unde printr-un proiect finanțat din fonduri europene a fost asfaltat carosabilul, cu puțin timp înainte de defecțiune, potrivit bistriteanul.ro.

Aquabis nu a apucat să modernizeze rețelele de apă-canal de pe traseu, care, se pare, e inclus în Master Plan-ul furnizorului, Primăria Bistrița n-a vrut să facă pe cheltuiala sa, astfel încât, o țeavă a cedat și s-a spart, iar vina a fost pasată de la unul la altul.

Primăria Bistrița a acuzat furnizorul de apă-canal că nu vrea să facă investiții în municipiu, Aquabis a s-a apărat și a spus că nu a primit documente esențiale pentru accesarea de fonduri europene, pe care le-ar fi cerut de la Primăria Bistrița încă din 2020. Este vorba despre apartenența la domeniul public a străzilor pe care urmau să se facă lucrările.

O piedică a fost și faptul că la licitația organizată pentru reabilitarea și extinderea rețelelor din Bistrița nu s-a prezentat niciun constructor, fiind refăcută de 4 ori.

În război a intervenit inclusiv președintele Consiliului Județean Radu Moldovan care a spus că nu e posibil să se asfalteze peste țevi vechi de 50 de ani.

Primăria Bistrița vine cu un nou comunicat de presă, în care susține că Primăria Bistrița ar fi transmis celor de la Aquabis lista străzilor pe care urmau să se modernizeze și extinde rețelel prin Master Plan încă din 2020.

„Din luna septembrie a anului 2021 și pe tot parcursul anilor 2022 și 2023, în cadrul numeroaselor întâlniri pe care le-am avut, reprezentanții Aquabis SA nu au invocat vreodată motive imputabile primăriei pentru aceste întârzieri, ci a făcut trimitere la relația dificilă cu consultantul JASPERS, adică exact domeniul care nu cădea în sarcina noastră. Menționăm faptul că între Primăria municipiului Bistrița și consultanții ADI Apă-Canal și Aquabis SA nu a existat și nu există niciun raport contractual, astfel încât municipalitatea nu este responsabilă pentru modalitatea în care a fost gestionat acest proiect”, susțin reprezentanții Primăriei Bistrița.

De asemenea, reprezentanții municipalității mai spun că încă din 2021, în cadrul întâlnirilor cu Aquabis, ADI Apă-Canal și Consiliul Județean s-a sublinat importanța realizării cu prioritate a lucrărilor din Master Plan aferente străzilor cuprinse în cele două proiecte de mobilitate, Linia Verde și Axa de Transport Gării – Năsăudului.

„În condițiile în care acest lucru nu s-a întâmplat, am fost asigurați de Aquabis că rețeaua va rezista până la implementarea Master Plan-ului de apă canal și am solicitat modificarea proiectelor în așa fel încât lucrările realizate deja de municipalitate să nu fie afectate”, completează municipalitatea.