In vizor

Consilierii județeni din Bistrița-Năsăud, între mașini scumpe și „luxul” unei plimbări cu un alt mijloc de transport

După o analiză atentă a declarațiilor de avere ale aleșilor locali din județul Bistrița-Năsăud, Gazeta de Bistrița încearcă să aducă la cunoștința contribuabililor cu ce mașini, scumpe sau second-hand, se plimbă stimabilii consilieri județeni.

Primul despre care vom vorbi este nimeni altul decât președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Moldovan Emil-Radu. Politicianul social-democrat a scris în declarația de avere din 2022 că deține un autovehicul Hyundai fabricat în anul 2018.

Este demn de menționat că, până în prezent, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud nu a renunțat la acest automobil și nici nu a efectuat vreo achiziție a unui alt autoturism. Dacă ne uităm spre Cluj, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj,  a avut plăcerea să-și achiziționeze mașini de lux, de care a scăpat apoi repede, lucru pe care nu-l regăsim la Moldovan Radu.

Următoarea pe listă este Camelia Tabără, colega de partid a lui Radu Moldovan și totodată vicepreședinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Potrivit declarației de avere pe care Tabără a completat-o în 2020, ea a menționat că deține un Opel fabricat în 2005. După doi ani, în declarația de avere din 2022, aceeași marcă de autoturism apare din nou, doar că e o ediție mai nouă, anul de fabricație fiind 2021. Constatăm că și în declarația de avere din 2023 situația rămâne neschimbată, Opel-ul fiind menționat cu aceleași caracteristici.

Cel de-al doilea vicepreședinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Tiberiu-Ciprian Kecskes-Simionca de la PMP, a declarat în 2020 că deține un Mercedes Benz din 2016, un Volkswagen din 2012 și un Audi din 1999. În schimb, în declarația de avere din 2022, Kecskes-Simionca a mai menționat doar două autoturisme, Mercedes-ul și Volkswagen-ul, aceleași două autovehicule fiind incluse și în declarația de avere din 2023.

De asemenea, consilierul județean de la UDMR Attila Antal a notat în declarația de avere din 2022 că este proprietar al unui Ford Focus din 2002 și al unui Ford Cmax din 2008. Aceleași autoturisme au fost menționate și în declarația sa de avere din 2023, fără a exista modificări semnificative în această privință.

Doru Bertel, consilier județean PMP, notează în declarațiile sale de avere din 2022 și 2023 este proprietarul unui BMW fabricat în 2012 și al unui Nissan din 1999. Chiar dacă unii consilieri locali se gândesc să-și schimbe „lista cu autovehicule”, Bertel are o abordare diferită. Mai exact nu există niciun fel de modificare la capitolul mașini în cele două declarații.

Față de mulți colegi de partid, consilierul județean Calo Viorica, membră PNL, a ales să-și mențină declarațiile de avere „libere” de orice fel de autovehicul. Mai exact, în declarația de avere din 2020, doamna Calo nu a menționat vreun autovehicul la secțiunea bunuri mobile.

Această situație persistă, de altfel, și în declarațiile sale de avere ulterioare, inclusiv în cea mai recentă, din 2023.

Cristian Costel Cîrlig, consilier județean PNL, a scris în declarația de avere din 2020 că nu deține nicio mașină. De asemenea, în declarațiile de avere din 2021, 2022 și 2023 nu a trecut că deține vreun autovehicul. Se pare că domnul Cârlig pare să nu fie un mare fan al mașinilor, optând, posibil, pentru un transport alternativ, mai ecologic și mai protectiv pentru mediu.

Mirela Maria Cîrcu, în calitate de consilier județean, pare să urmeze „tradiția” colegilor săi, adică nu are nicio o afinitate specială pentru mașini. Această situație a fost evidențiată în declarația de avere din anul 2020, unde nu figurează niciun bun mobil în proprietatea sa, o caracteristică prezentă și în celelalte declarații depuse, inclusiv cea din 2023.

Cristina Emiliana Darabont, consilier județean PNL, este fericita proprietară a unui VW Passat din anul 2014 și a unui Opel Meriva din 2005, potrivit declarației de avere din 2020. Totodată, de atunci și până în prezent, doamna consilier județean nu a realizat nicio achiziție sau vânzare de autovehicule, având aceleași două mașini.

Conform declarației de avere depuse în anul 2022, consilierul județean Ioan-Alin Demian a raportat deținerea a două autovehicule: un Seat Toledo fabricat în 2005 și un Seat Leon din 2004. De asemenea, potrivit declarației de avere actualizate în 2023, alesul județean păstrează aceeași configurație a parcului auto.

Augustin Florinel Filipoiu, consilier județean PMP, a menționat în declarația de avere din 2021 că deține un Volkswagen Golf 3 din 1995 și un Audi A4 din 2001. Aceleași mașini le-a trecut și în ultimele două declarații de avere.

Mihael Simion Forai, consilier județean de la PSD, a notat în declarația sa de avere din 2022 că deține o Toyota din 2008 și un Audi din 2014. De altfel, și în documentul completat anul acesta, aceleași mașini apar la secțiunea bunuri imobile.

Social-democratul Romulus Virgil Rus se poate lăuda că deține o mașină mai nouă, comparativ cu colegii lui, mai exact un Ford Ecosport din 2019. De asemenea, cu aceeași mașină „defilează” și în 2023, potrivit ultimei declarații de avere.

Doina Maria Sigmirean, consilier județean de la PNL, a notat negru pe alb, în declarația de avere din 2022, că este proprietară a două autoturisme. Mai exact, consilierul județean deține o Scoda Fabia din 2008 și un Opel din 2006. În schimb, în declarația de avere din 2023, doamna consilier județean a mai rămas doar cu mașina Opel din 2006.