In vizor

AQUABIS SA a acţionat în judecată Primăria și Consiliul Local al comunei Telciu

AQUABIS SA a dat în judecată Primăria și Consiliul Local al comunei Telciu. Operatorul de apă are de recuperat peste 1,2 milioane de lei investiți în apă și canal, potrivit infobistrita.ro.

Anunțul a fost făcut de managerul Aquabis SA, Ion Șandru, în cadrul unei întâlniri cu presa: „Am acţionat în judecată comuna Telciu, între timp. Trebuie să ne recuperăm banii investiţi acolo. Şi Guvernul va da în judecată, pentru că au o sumă mult mai mare, din discuţiile avute. (…) Nimeni nu plăteşte apa care a curs la Telciu. Nu o plăteşte nimeni pentru că serviciul nu este preluat de Aquabis, este la Primărie. Primăria, odată cu impozitul, a perceput o taxă, pe care dacă o achită 5% din populaţia Telciului este mult. Canalizarea nu este pornită nici în ziua de azi, atâta timp cât nu este preluată de operator, nu îi caută nimeni, nu-i verifică nimeni, nu-i amendează nimeni. A doua zi după ce a preluat Aquabisul, avem controale şi plătim zeci de milioane dacă nu funcţionează în parametrii. Au staţie de epurare, staţie de pompare. Când vom prelua noi, vă spunem unde deversează”, a declarat ing. Ion Şandru.

Despre ce investiție e vorba?

Una în sistemul public de alimentare cu apă şi de canalizare al comunei Telciu. Valoarea acesteia se ridică la suma de 1,2 milioane de lei plus TVA. La acestea se adaugă suma de 70 de mii de lei plus TVA pentru contoare montate şi achitate din sursă proprie în căminele existente. Investiţia a fost realizată din surse proprii Aquabis.

Ce spune primarul Sever Mureșan?

Primarul comunei Telciu, Sever Mureșan, spune că, era de așteptată decizia Aquabis de-a apela la instanță. Vom vedea în ce fel vom proceda.

Ce se întâmplă în prezent?

Ne explică primarul Sever Mureșan: ”Există, din păcate, o reticență din partea cetățenilor pe tema încheierii de contracte, consecință a evenimentelor din vara lui 2021”. Edilul comunei Telciu recunoaște că, tarifele practicate de SC Aquabis SA sunt mari, mult mai mari decât se așteptau toți cei din Consiliul Local, dar, despre care, spune tot primarul comunei, ”sunt justificate în mare parte, dacă vedem ce facturi avem mai nou la energie electrică sau gaze naturale”.

Potrivit celor spuse de Sever Mureșan, marea problemă este reprezentată de apele uzate ce trebuiesc tratate: ” Știu că o parte dintre teleceni se gândesc că își vor instala fose septice, însă eu le atrag atenția că aceste fose septice trebuie să corespundă legislației de mediu: să fie vidanjabile sau să fie cu materii care să descompună apele uzate”.