Analiza

Afacerist cu 400 de angajați avertizează Guvernul: Limitarea plăților cu bani cash va duce la o evaziune fiscală mai mare

Limitarea numerarului va avea un efect opus celui pe care îl urmăresc guvernanţii şi va duce la o evaziune fiscală mai mare, a declarat, luni, omul de afaceri Feliciu Paraschiv, conform Agerpres.

“Sistemul informatic, sistemul bancar nu este pregătit pentru această lege. Clienţii nu sunt pregătiţi. Sunt oameni în vârstă care nu au skil-urile necesare şi pregătirea necesară să poată să lucreze cu o aplicaţie, pe un telefon mobil. Clienţii plătesc, împotriva voinţei lor, un comision deschizându-şi un cont la bancă. Comercianţii plătesc un comision suplimentar, împotriva voinţei lor. Sistemul nu este sigur, pentru că frauda bancară există încă, primim constant atenţionări să nu deschidem anumite mailuri, să nu dăm curs unor mailuri de phishing şi aşa mai departe. Tranzacţiile cu numerar sunt cele mai sigure. Sistemul văzut în acest fel este limitativ, îmi limitează nişte drepturi: dreptul meu de a umbla cu numerar. Ca o concluzie, din punctul meu de vedere, sistemul va creşte evaziunea fiscală, pentru că, în loc să cumpere oamenii cu 5.000 de lei cu numerar, cum au nevoie de exemplu, vor cumpăra cu 2.000 de lei şi de restul 3.000 vor cumpăra fără factură. Deci va duce la o evaziune fiscală mai mare”, a afirmat Feliciu Paraschiv în cadrul unei conferinţe de presă.