Din oras

Adolescenții cumpără în continuare țigarete de la automatul de pe str. Gării. Firma a fost amendată cu 15.000 de lei

Adolescenții continuă să utilizeze automatul de distribuție a țigaretelor electronice de tip VAPE de pe strada Gării care funcționează și după ce firma care-l deține a fost amendată cu 15.000 de lei.

Este concluzia la care a ajuns un cititor care a fotografiat o fată în fața aparatului: ”După închiderea temporară și amenda de 15.000 de lei, în continuare tinerii sub 18 ani se servesc … ”, potrivit timponline.ro.

Potrivit unui comunicat al Poliției Locale Bistrița, o societate comercială ce deține pe strada Gării, un automat de distribuție a țigaretelor electronice de tip VAPE cu conținut de nicotină și fără a fi dotat cu sisteme de identificare a vârstei consumatorilor a fost sancționat cu amenzi în cuantum de 15.000 lei în baza Legii 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun întrucât s-a demonstrat faptul că un minor poate achizitiona țigări electronice tip VAPE, cu nicotină, fără a fi obligat sa facă dovada vârstei.

”Potrivit prevederilor legale, este interzisă și comercializarea produselor din tutun prin automate, prevedere ce a fost omisă complet de către agentul economic. Chiar dacă reprezentantul operatorului economic a susținut că nicotina nu intră în categoria produselor pe bază de tutun, pe pagina WEB a acestuia, la descrierea produselor, se precizează că în proporție de maxim 2% aceste lichide pot contine nicotină; nicotina poate fi nicotină în bază liberă sau nicotina din saruri de nicotină; ambele feluri de nicotină sunt naturale extrase din plantele de tutun.

Săvârșirea de către operatorul economic a unei noi contravenții la actul normativ sus-menționat va fi sancționată cu închiderea unității”, a transmis Poliția Locală.

Un cetățean a scris însă un comentariu la postarea de pe Facebook: ”Ce facem cu mici comercianți, cei care vând țigări minorilor??ce facem ??? De exemplu dimineața cel puțin 30 de minori cumpăra țigări la bucată, puțin mai în jos pe Sucevei la Cerbu iarăși altul care vinde țigări de 20 de ani țigări minorilor, deci ce facem cu ei???”.

“Urmează să verificăm și operatorii economici ce comercializează produse pe baza de tutun, tutun încălzit și vaporizatoare de nicotină. Vom monitoriza comercianții mentionați de dvs.”, a răspuns instituția.