
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat joi, la Bruxelles, că la Consiliul European s-a discutat despre accelerarea măsurilor pentru pregătirea apărării europene.
“S-au discutat aspecte care țin de accelerarea măsurilor pentru pregătirea apărării europene, în așa fel încât să existe o consolidare importantă într-un termen de cinci ani de zile, NATO rămânând în continuare fundamentul apărării colective. Asta înseamnă că, în perioada următoare, statele membre vor putea să deruleze achiziții pentru apărare în comun, ceea ce este o oportunitate pentru industria națională de apărare pentru a intra în lanțurile valorice ale industriei europene de apărare sau în cele globale de apărare”, a declarat joi seara Ilie Bolojan, într-o conferință de presă.
Statele membre vor putea să deruleze achiziții pentru apărare în comun.
În România, Ministerul Apărării și Ministerul Economiei vor analiza oportunitățile legate de finanțări pentru a intra în conglomerate europene de apărare.
“În perioada următoare, atât Ministerul Apărării, cât și Ministerul Economiei, companiile private care sunt în domeniul apărării, dar și alte companii care sunt furnizoare în industria de componente ce pot fi transferate în industria de apărare vor avea oportunitatea și vor trebui să lucreze, cel puțin ministerele, pentru a analiza oportunitățile legate de aceste finanțări, în așa fel încât să intrăm în niște conglomerate europene de apărare, pe partea de producție, pentru a putea derula achiziții comune și pentru a putea accesa finanțările care ne sunt puse la dispoziție de către Uniunea Europeană prin deciziile care s-au luat la Consiliul trecut’, a afirmat președintele interimar.
Ilie Bolojan a precizat că nu există o sumă pe care fiecare țară o are la dispoziție din mecanismul de împrumuturi de 150 de miliarde de euro propus recent de Comisia Europeană.
“Fiecare țară, respectând regulile propuse de Comisie, va prezenta într-o formă simplificată o aplicație de finanțare. Această aplicație de finanțare va depinde de prioritățile pe care Ministerul Apărării le va stabili pentru achizițiile pentru consolidarea apărării noastre, dar și de strategia europeană de apărare în general, pentru că unele achiziții vor fi făcute la nivel european și, în urma acestei partajări de responsabilități, vom stabili pe ce priorități vom merge”, a spus el.
În ceea ce privește companiile implicate, există peste 100 de companii private sau de stat care sunt într-o zonă a industriei de apărare și acestea “vor putea participa la acest tip de proiecte și sper să fie atât companiile care țin de statul român, dar și cele private implicate în aceste proiecte, pentru că fiecare comandă care se va executa în România din aceste piețe este ca și în celelalte industrii – înseamnă locuri de muncă în România, înseamnă salarii mai bune, înseamnă tehnologie asimilată de industria noastră și înseamnă capabilități în viitor”, a mai spus Bolojan.
Hub logistic
În ceea ce privește Ucraina, România va fi, la fel ca în prezent, un hub logistic pentru susținerea țării vecine invadate de Rusia.
“Ceea ce s-a convenit este ca în continuare să se susțină din punct de vedere financiar și din punct de vedere al muniției Ucraina pentru a putea rezista, pentru a nu se rupe frontul, în așa fel încât, atunci când se va ajunge, sperăm cât mai repede posibil, la o încetare a focului – și Consiliul de astăzi a salutat comunicatul comun pe care Statele Unite și Ucraina l-au dat după întâlnirea pe care au avut-o – să fie în măsură să ducă la o stabilizare a lucrurilor și la o pace care să dăinuie și nu doar să fie o scurtă perioadă de încetare a focului. Asta este logica pentru care se acordă sprijin în continuare Ucrainei”, a spus el.
“A rămas un ajutor voluntar și fiecare stat, în funcție de ceea ce se va decide, va susține această chestiune. România, așa cum a făcut și până acum, va fi un hub logistic pentru susținerea Ucrainei, pentru că menținerea Ucrainei într-o situație stabilă este un sprijin de fapt și pentru România. Pericolul este ținut departe de granițele noastre”, a precizat Ilie Bolojan.