In vizor

Runcan Construct continuă să sfideze legea, cu sprijinul consilierilor locali

Runcan Construct pregătește noi clădiri pe strada Valeria Peter Predescu cu care sfidează în continuare regulile și legile, mizând pe o prevedere din PUZ-ul aprobat în 2008 de consilierii locali de la acea vreme, când i s-a dat dreptul de a construi o clădire P+12, tocmai pentru că era dispus să amenajeze o creșă în cadrul acesteia. Pare să aibă girul inclusiv a consilierului local Florin Urîte, care s-a trezit într-o ședință de Consiliu Local să îi ia apărarea și să încerce să-l scape de creșa pe care s-a angajat în 2008 că o face.

Haosul creat de Runcan Construct pe strada Valeria Peter Predescu a început cu un PUZ aprobat de Consiliul Local în anul 2008. Planul Urbanistic Zonal aprobat de consilierii locali în anul 2008 prevedea așa: pe o parcelă se pot realiza trei imobile cu un regim de înălțime D+P+8E+ER și un corp de clădire cu un regim de înălțime maxim de D+P+12E, spații verzi amenajate, câte un loc de parcare aferent fiecărui apartament, spații comerciale și locuri de parcare aferente spațiilor comerciale, puncte gospodărești, locuri de joacă pentru copii și (ATENȚIE!) o creșă cu o suprafață de minim 200 de metri pătrați.

Pe a doua parcelă se puteau realiza trei imobile în regim de înălțime maxim D+P+7E+ER și un imobil în regim de înălțime D+P+E+ER, spații verzi amenajate, câte un loc de parcare aferent fiecărui apartament, spații comerciale și locuri de parcare pentru acestea, puncte gospodărești și locuri de joacă pentru copii.

Pe ultima parcelă se putea realiza un imobil D+P+5E+ER, spații verzi amenajate, locuri de parcare, spații comerciale, puncte gospodărești și locuri de joacă pentru copii. În total, trebuiau să se amenajeze 553 de apartamente și 590 de locuri de parcare.

Singurul bloc cu 12 etaje, aprobat pentru prima parcelă era în realitate un soi de „bonus” acordat de autoritățile locale, pentru disponibilitatea dezvoltatorului de a amenaja o creșă pe 200 de metri pătrați, creșă care nu a fost amenajată nici la această oră, deși au trecut mai bine de 15 ani de la aprobarea PUZ-ului în cauză.

Cum s-a folosit Runcan de „accentul” de 12 etaje să pluseze la toate blocurile:

Ce s-a aprobat în 2008 nu pare să aibă nicio legătură cu ce a răsărit pe strada Valeria Peter Predescu. După cum a mai arătat Gazeta de Bistrița și în alte materiale, constructorul nu a respectat regimul de înălțime aprobat aproape la niciuna dintre clădirile ridicate în zonă.

La imobilul numărul 4 care trebuia să aibă un regim de înălțime D+P+6E s-a plusat cu un etaj. Blocurile 5, 6, 7 au regimul de înălțime D+P+11 etaje, cu două niveluri în plus față de cât s-a aprobat în PUZ: D+P+8E+ER. Imobilul 8 cu un regim de înălțime D+P+10 E+2 ER a fost practic construit în plus față de PUZ-ul aprobat, care, pentru parcela respectivă prevedea doar 3 clădiri, nu 4.

Nu doar numărul de etaje nu se respectă, ci nici distanța dintre ele, care ar trebui să fie egală cu înălțimea celei mai mari clădiri. Culmea, deși nu se respectă PUZ-ul inițial, clădirile au primit și certificate de urbanism și autorizații de construire. Unele clădiri au început să apară chiar înainte ca autorizațiile necesare să fie măcar cerute Primăriei Bistrița.

A constatat asta chiar și Poliția Locală din cadrul Primăriei Bistrița, care, în luna mai a anului 2021 a fost sesizată de un cetățean că pe strada Valeria Peter Predescu, la numărul 22 se ridică un bloc fără autorizație de construire. La mențiuni, cetățeanul în cauză preciza: „Se lucrează în ritm alert și non-stop. Serviciul Urbanism din Primărie nu-și face datoria, acoperă ilegalități. Nici Poliția Locală nu vede?”

De această dată se sesizează Poliția Locală, prin Biroul Disciplina în Construcții, care întocmește un proces verbal de contravenție pentru executare de lucrări de construire fără a deține autorizație de construire și dispune sistarea lucrărilor de la data comunicării procesului verbal. A fost însă praf în ochi, întrucât Runcan Construct a continuat să construiască în zonă.

În acest caz s-a sesizat și Inspectoratul de Stat în Construcții Bistrița-Năsăud, care de asemenea, n-a luat măsuri concrete, susținând că s-au identificat doar mici nereguli la clădirile lui Runcan, deși dezvoltatorul imobiliar s-a apucat de construit dără a deține autorizație de construire, după cum a constatat și Poliția Locală.

Consilierul Urâte îi sare în apărare și vrea să-l scutească de creșă!

În ultima ședință de Consiliu Local, care a avut loc săptămâna trecută, dezvoltatorului Runcan i se plânge de milă și se cere public ca acesta să fie ajutat cumva sau chiar scutit de creșa pe care s-a angajat s-o amenajeze într-unul dintre blocurile de pe Valeria Peter Predescu acum mai bine de 15 ani și pentru care a primit „bonusul” de etaje pentru una dintre clădiri.

Cine a ridicat două degete și a cerut scutirea dezvoltatorului imobiliar? A fost tocmai consilierul local PNL Florin Urâte, care a arătat cu degetul spre Direcția de Sănătate Publică, instituție care ar împiedica dezvoltatorul imobiliar să se țină de promisiune și să facă o grădiniță la ultimul bloc ridicat. Creșa din 2008 s-a transformat între timp în grădiniță.

„Este un caz în care s-a invocat un PUZ din 2008, PUG-ul nu l-a preluat… e vorba despre Runcan Construct, care e blocat în construcție. Printr-un certificat de urbanism i s-a impus să se facă și o grădiniță, a vrut să o facă, doar că Direcția de Sănătate Publică i-a spus nu. În aceste condiții, fie primăria intervine să vadă în ce măsură DSP-ul argumentează pro sau contra, pentru că deja e un război între două instituții publice, iar antreprenorul este blocat de o bună perioadă de timp și nici Serviciul Urbanism și nici Departamentul Juridic nu dau o soluție. Fie să i se dea accept să își ducă lucrarea în continuare, pentru că ei lucrează cu oameni și cu bani și nu văd de ce s-ar bloca un asemenea proiect, spațiul respectiv să fie transformat în spațiu cu funcțiuni mixte fie să vedem în ce măsură se poate face și grădinița în zonă, așa cum e de dorit, având în vedere că sunt multe blocuri. Se evită luarea unei decizii și se stă de multe luni blocat între aceste două departamente”, a susținut consilierul local Florin Urîte, la ultima ședință de Consiliu Local.

APM dă okey-ul pentru un bloc cu 10 etaje +ER

Între timp, în luna februarie a acestui an, Agenția pentru Protecția Mediului îi dă undă verde lui Runcan, la solicitarea de emitere a acordului de mediu înregistrată în 15 decembrie 2023 și completată în 15 februarie 2024 pentru un bloc cu 10 etaje, la care se adaugă un etaj retras.

„Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud decide, ca urmare a consultărilor desfășurate în cadrul ședinței Comisiei de Analiză Tehnică din data de 31.01.2024, că proiectul Construire locuință colectivă în regim de înălțime D+P+10E+ER cu spațiu pentru creșă la parterul imobilului, amenajări exterioare, propus a fi amplasat în municipiul Bistrița, strada Valeria Peter Predescu, nr. 18, județul Bistrița-Năsăud nu se supune evaluării impactului asupra mediului. (….) Proiectul a parcurs etapa de evaluare inițială și etapa de încadrare, din analiza listei de control pentru etapa de încadrare și din analiza criteriilor de selecție pentru stabilirea necesității efectuării evaluării impactului asupra mediului din Anexa 3 la Legii nr. 292/2018 nu rezultă un impact semnificativ asupra mediului al proiectului propus”, a decis APM în 15 februarie, anul în curs.

Datele despre acest proiect lipsesc cu desăvârșire de pe site-ul Primăriei Bistrița, însă documentele depuse la Agenția pentru Protecția Mediului ne ajută să ne facem o idee despre ce vrea să facă Runcan:

„Proiectul are ca obiectiv construirea unui imobil de locuințe colective în regim de înălțime D+P+10E+ER. Se propune amenajarea unei creșe la parterul imobilului. Se vor amenaja locuri de parcare, spații verzi și spații de circulație. Terenul, în suprafață S=2432 mp, este proprietatea titularului și este situat în intravilanul municipiului Bistrița, str. Valeria Peter Predescu, nr. 18 CF 91580, 81159 având destinația conform PUG L4 subzonă de locuire colectivă cu regim de construire discontinuu și înălțime P+10”.

Ar urma să fie amenajate 57 de apartamente și creșa la parter și 56 de locuri de parcare, dintre care 48 supraterane și 8 subterane. Primăria muncipiului Bistrița a emis certificatul de urbanism pentru acest proiect în 12 decembrie 2023.

Cum Runcan nu a făcut creșa promisă în PUZ-ul aprobat în 2008 în blocul cu 12 etaje unde s-au primit etajele bonus tocmai pentru că era dispus să ofere această facilitate pentru locuitorii din blocurile sale, acesta a pus pe hârtie creșa la blocul de P+10 pentru care a obținut în februarie acordul de mediu de la Agenția pentru Protecția Mediului.

Mișcarea consilierului Florin Urîte din Consiliul Local, care miroase tare de tot a trafic de influență, ne face să credem că odată ce clădirea este terminată, destinația de creșă de la parter este schimbată din pix, pentru că instituțiile sunt „de rea credință” și nu-i acordă lui Runcan autorizațiile necesare pentru a amenaja acolo o creșă, după cum ne-a explicat și în ședința de Consiliu Local Florin Urîte.

Un alt detaliu ce merită luat în calcul este faptul că în documentele depuse la Agenția pentru Protecția Mediului, Runcan Construct nu mai face referire la Planul Urbanistic Zonal din 2008, la care apelează, pare-se doar când îi convine și este în avantajul său, ci la subzona funcțională L4, care îi permite să construiască acolo P+10 etaje. Potrivit Planului Urbanism General este vorba despre o subzonă de locuire colectivă, cu regim de construire discontinuu și înălțime maxim admisă de P+10 etaje.

De ce nu aduce aminte Runcan de PUZ-ul din 2008? Ei bine, dacă ar face referire la PUZ-ul din anul 2008 pe care oricum nu l-a respectat, s-ar obliga practic chiar să amenajeze acea creșă pe care, fie vorba între noi, n-a luat-o în calcul încă de la început.

Un alt detaliu pe care  nu l-a observat inspectorul de zonă din Serviciul Urbanism Malaicu Sabina, care trebuia să vegheze la respectarea regulilor de urbanism la aceste construcții a fost drumul, „înfundat” de doi investitori din zonă: Runcan și Ungur. Practic, drumul în cauză trebuia să ajute la fluidizarea traficului și să asigure un acces și de pe strada Dragoș Vodă nu doar de lângă Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița.

Primarul Turc premiază echipa de susținută și sponsorizată de Runcan

„Prietenia” dintre dezvoltatorul Runcan Construct și Primăria Bistrița, care este mai mult decât evident că închide ochii când vine vorba despre manevrele omului de afaceri, s-a văzut tot săptămâna trecută, la Gala Premiilor municipiului Bistrița.

Primarul Ioan Turc îi premiază în cadrul galei pe Extratereștrii Bistrița, echipă de minifotbal, pentru rezultatele deosebite obținute în cursul anului 2023. Ce este interesant la această echipă de minifotbal este faptul că sponsorul și susținătorul principal este tocmai Runcan Construct.

„În cadrul Galei „Premiilor Municipiului Bistrița”, formația noastră a fost invitată  pentru prima dată la un asemenea eveniment și totodată premiată de primarul urbei noastre, dl Ioan Turc pentru rezultatele obținute atât la nivel național cât și la nivel internațional de echipa noastră în anul 2023.  Extratereștrii Bistrița este cea mai galonată formație din minifotbalul bistrițean, având în palmares 3 titluri și două cupe locale, la care se mai adaugă 4 finale de campionat regional și două medalii de vicecampioană națională! Totodată, ne bucură această invitație pe scena premianților la un asemenea eveniment cu atât mai mult cu cât formația susținută cu mare pasiune de John Runcan este cea care va împlini în finalul acestui an un deceniu de activitate!” este mesajul transmis de echipa Extratereștrii Bistrița și distribuită tocmai de Ioan (John) Runcan, pe pagina sa de Facebook.

Cum arată situația financiară a dezvoltatorului imobiliar pe hârtie? Potrivit rapoartelor financiare depuse de companie, aceasta ar avea doar 13 angajați, iar în anul 2022 a raportat o cifră de afaceri de 12,4 milioane de lei și un profit net de doar 917.608 lei. Datoriile ajungeau laa 11,7 milioane de lei.

În anul 2021, cifra de afaceri era la jumătate: 6,7 milioane de lei, iar profitul net era de trei ori mai mic: 391.279 de lei. Datoriile erau mari și atunci, trecând de 8 milioane de lei. 2020 pare să fi fost un an mai bun, cifra de afaceri raportată ajungând la 8,3 milioane de lei, iar profitul la aproape 800.000 de lei. Datoriile treceau de 5,7 milioane de lei. În 2019, cifra de afaceri raportată ajungea la 5,6 milioane de lei, iar profitul la oar 348.777 de lei.

sursa: gazetadebistrita.ro.