Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de risc însemnat de avalanșe (gradul 3 pe o scară de la 1 la 5) în Munții Rodnei și în Munții Călimani.
În Munții Rodnei, la peste 1800 m, ninsorile recente au depus local peste 20-25 cm de zăpadă proaspătă, peste zăpada mai veche, dar cu rezistență încă scăzută și care în mare parte a fost suflată de vânt pe văi, către altitudini mai joase. La suprafața zăpezii se întâlnesc astfel zone cu rezistență scăzută în primii 25-35 cm. În zonele adăpostite sunt troiene şi acumulări mai însemnate, în zona crestelor cornișe și plăci de vânt, iar alte plăci de vânt se vor forma, plăci ce se pot rupe cu ușurință. În profunzime stratul este înghețat și compact, cu multiple cruste de gheață. Pe pantele suficient de înclinate, straturile de la suprafaţă cu zăpadă proaspătă și cu rezistență redusă vor putea aluneca peste cele mai dure, din profunzime, ducând la declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari, riscul fiind prezent mai ales la supraîncărcări. Riscul declanșării avalanșelor se va menține însemnat, potrivit timponline.ro.
La altitudini mai mici de 1800 m, ninsorile recente au depus local un strat consistent și la altitudini mai joase, astfel că există un risc de declanșare de avalanșe de zăpadă proaspătă între 1500-1800 m. Mai ales la supraîncărcări, dar izolat și spontan, pe pantele mai înclinate, vor fi condiţii favorabile pentru declanșare unor curgeri sau avalanșe de dimensiuni medii și izolat chiar mari pe pantele cu depozite însemnate. Riscul se va menține însemnat.
În Munții Călimani, la peste 1800 m, s-au acumulat local peste 20 cm de zăpadă proaspătă, peste stratul mai vechi ce prezenta rezistență încă redusă în primii 10-15 cm. În zonele adăpostite sunt troiene şi acumulări mai însemnate, iar în zona crestelor plăci de vânt. În profunzime stratul este înghețat și compact, cu multiple cruste de gheață. Pe pantele suficient de înclinate, zăpadă proaspătă, inclusiv cea care se va mai depune și straturile de la suprafaţă cu rezistență redusă vor putea aluneca peste cele mai dure, din profunzime, ducând la declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari, riscul fiind prezent mai ales la supraîncărcări și pe versanții nordici. Riscul declanșării avalanșelor va fi însemnat.
La altitudini mai mici de 1800 m, zăpada umedă și veche se va consolida ușor pe fondul scăderii temperaturilor, iar la altitudini de 1500-1800 m ninsorile au cumulat local 15-20 cm. Mai ales la supraîncărcări, pe pantele mai înclinate, vor fi condiţii pentru declanșare unor avalanșe de dimensiuni mici și medii, în special la altitudini de 1600-1800 m, riscul fiind însemnat.