Din oras

Radu Moldovan minimizeaza faptul că protejatul său, ministrul Cercetării, nu mai are titlul de doctor pentru că CNATDCU i l-a invalidat?

Președintele PSD, Radu Moldovan, cel care a participat alături de mai mulți primari în septembrie  2022 la susținerea tezei de doctorat în sociologie a lui Bogdan Ivan, actualul ministru al Digitalizării și Cercetării susține că faptul că CNATDCU (Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare)  nu i-a validat ulterior lucrarea de doctorat, nu-i afectează acestuia poziția în Guvern. Radu Moldovan a încercat să minimalizeze într-o conferință de presă ce i s-a întâmplat fostului său consilier ajuns deputat și ministru, spunând că de fapt Consiliul de atestare a Diplomelor i-ar fi cerut lui Bogdan Ivan doar să completeze lucrarea în termen de un an, urmând să decidă ulterior dacă-i acordă sau nu acestuia titlul de doctor în sociologie. 

”Ministrului Bogdan Ivan i s-au cerut niște completări cu privire la lucrarea sa. Eu fac parte din categoria celor care au fost prezenți atunci când Bogdan Ivan și-a susținut teza de doctorat în fața comisiei de la Universitatea București. Eu nu am calitățile academice necesare să mă pot exprima, în schimb, Universitatea București are. Acolo au fost cred că 6 sau 7 cadre universitare care aveau calitățile necesare să se pronunțe în privința lucrării. La finalul susținerii tezei, președintele comisiei – o doamnă profesoară de sociologie, dacă nu cumva șefă de catedră sau decan în Universitatea București – ne-a anunțat că, în urma analizei, comisia va propune acordarea titlului de doctor pentru domnul Ivan Bogdan-Gruia. Am înțeles de la Bogdan că, în primăvara-vara acestui an, CNATDCU  i-a solicitat niște completări și i-a dat un termen, respectiv februarie 2024, pentru a depune acele completări la lucrare. Am înțeles că el va face acest lucru și CNATDCU va decide dacă i se acordă sau nu titlul de doctor. Nu am știu care sunt procedurile, nu sunt cercetător, nici nu vreau să fiu, nu am calitățile necesare ca să mă pot pronunța. Deci asta ar fi cumva istorioara”, a răspus Radu Moldovan la întrebarea adresata de ziariști într-o conferință de presă susținută luni dimineața alături de europarlamentarul Corina Crețu.

Uite doctoratul, nu e doctoratul

Liderul PSD BN a mai spus și că nu vede în chestiunea doctoratului lui Bogdan Ivan,  o problemă care să-l afecteze ca membru al Guvernului: ”Cu titlu sau fără titlu, pentru organizația PSD Bistrița-Năsăud, Bogdan Ivan rămâne Bogdan Ivan. El are titlurile câștigate. E un băiat foarte bun și harnic, cu calități extraordinare și nu se pune problema să i se retragă sprijinul din partea organizației PSD. Legat de ceea ce se va întâmpla de la Guvern, nu am primit niciun fel de telefon și niciun fel de informare pe această temă. Eu nu mă pot pronunța pe ce va face Guvernul. Din punctul meu de vedere, la modul cât se poate de serios, nu văd o problemă foarte mare în momentul de față pentru că doar s-au cerut niște solicitări de completare sau clarificare a lucrării. Mi se pare un lucru mai mult decât natural și normal și nu văd de ce ar fi pusă în pericol poziția lui, cumva și în calitatea mea de mentor – eu fiind cel care l-a adus în politică, a lucrat 9 ani cu mine – sunt bucuros pentru că am auzit numai lucruri de foarte bine despre el, (…) a mai spus Radu Moldovan.

Potrivit Newsweek, publicația care a descoperit că CNATDCU i-a invalidat de fapt titlul de doctor în științe actualului ministru al Digitalizării, la 6 luni după ce Universitatea București a decis acordarea titlului în baza lucrării prezentate și susținute,, ceea ce i s-a întâmplat lui Bogdan Ivan  este considerată o mare rușine în lumea academică. Iar faptul ca acesta este titularul portofoliului Cercetării face ca lucrurile să fie și mai grave.

A fost festival de felicitări după obținerea titlului, despre pierderea acestuia n-a suflat nimeni o vorbă

Trebuie precizat și că obținerea titlului de doctor în sociologie a lui Bogdan Ivan, după susținerea lucrării, la care au fost prezenți zece  membri PSD, primari  si parlamentari,  a fost intens mediatizată în presa locală în septembrie 2022, după ce președintele PSD BN dar si mai multi primari au transmis și postat multe mesaje de felicitare la adresa reușitei academice a acestuia. Nimeni nu a mai precizat ulterior că Bogdan Ivan nu a reușit să obțină de fapt  titlul de doctor și că  lucrarea științifică, coordonată de Dancu ar fi fost invalidată de Consiliul Național Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare) .