In vizor

Primăria Bistrița a preluat o biserică, motivând că bătrânii au nevoie de consiliere spirituală. Prefectura spune că e ilegal

Deși pare greu de crezut, Primăria Bistrița a reușit să preia anul trecut o biserică. Este vorba despre cea de lângă căminul de bătrâni, iar municipalitatea motivează această mișcare cu faptul că vrea să ofere consiliere spirituală locatarilor căminului. Prefectura spune că hotărârea e ilegală și cere Consiliului Local s-o revoce.

În luna noiembrie a anului 2023, Primăria Bistrița prelua în administrare, pentru un deceniu o biserică. Este vorba despre bisericuța de pe strada Mihail Kogălniceanu, de lângă căminul de bătrâni.

„În concret, Protopopiatul Ortodox Român Bistrița, prin Așezământul Religios Sf. Vasile cel Mare va asigura consiliere spirituală pentru rezidenții din Căminul pentru Persoane Vârstnice, va preda adminitratorului imobilul susmenționat, va sprijini prin toate mijloacele de care dispus activitățile cu carecter spiritual religios organizate de Municipiul Bistrița, iar Municipiul Bistrița va prelua în administrare imobilul și va asigura finanțarea cheltuielilor cu unitățile pentru imobilul în care își desfășoara activitatea Așezământul Religios Sfântul Vasile cel Mare, pe baza documentelor justificative (facturile emise de deținătorii de utilități), ” se arată în descrierea hotărârii de Consiliu Local din noiembrie, potrivit bistriteanul.ro.

Se pare că protopopul de Bistrița ar fi cerut, cu o lună înainte de adoptarea acestui proiect, Consiliului Local să finanțeze cheltuielile cu utilitățile pentru bisericuță, dar în solicitarea sa nu apărea niciunde posibilitatea preluării bisericii de către Primăria Bistrița.

Instituția Prefectului spune, însă, că o asemenea hotărâre este ilegală și cere Consiliului Local să o revoce, altfel va acționa în judecată Primăria Bistrița și Consiliul Local. Cea care a făcut obiecțiile de legalitate, considerate „întemeiate” de Instituția Prefectului este  secretarul municipiului, Floare Gaftone.

„Actului de autoritate nu i-a fost anexat actul de împuternicire din partea proprietarului imobilului pentru preluarea în administrare a bisericii, astfel că în lipsa acestui document hotărârea este abuzivă și nelegală. (…) Hotărârii atacate i-a fost atașată adresa nr. 283 din 12.10.2023 a Protopopiatului Ortodox Român Bistrița, prin care s-a solicitat finanțarea cheltuielilor cu utilitățile, solicitare care putea fi onorată în temeiul art. 3 din ordonanța nr. 82/2001 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unitățile de cult aparținând cultelor religioase recunoscute. Această cerere nu poate sta la baza adoptării unei hotărâri de preluare în administrare a bisericii”, se precizează în plângerea Instituției Prefectului înaintată Consiliului Local.

La ultima ședință, Consiliul Local a respins această plângere, astfel că, lupta se va muta, cel mai probabil în instanță.