
‘Biblioteca pe roți’ inaugurată în Bistrița-Năsăud în urmă cu șapte ani a făcut posibil ca mii de cărți să ajungă în mâinile unor copii și adolescenți din zone îndepărtate ale județului, lipsite de biblioteci școlare sau librării.
Proiectul bibliobus-ului, inițiat de Biblioteca Județeană ‘George Coșbuc’ Bistrița-Năsăud, a demarat în decembrie 2017, în urma unei investiții de aproximativ 150.000 de lei din bugetul Consiliului Județean.
Pe lângă cele peste 3.000 de împrumuturi ad-hoc, au fost făcute și donații de carte către unele unități de învățământ, cea mai recentă acțiune de acest fel, de la începutul lunii martie, fiind în satul Cireșoaia, cu populație majoritară de etnie maghiară, potrivit informațiilor furnizate AGERPRES de instituția de cultură.
Managerul Bibliotecii Județene, Ioan Pintea, care a participat la majoritatea deplasărilor în teritoriu ale bibliobus-ului, spune că inițiativa a fost bine primită în comunități și că instituția pe care o conduce face tot posibilul să țină pasul cu solicitările de carte ale elevilor.
‘În primul rând, sunt foarte bine primite. Se vorbește mereu că elevii, copiii nu citesc. Citesc dacă au de unde și dacă au cărți noi. Noi ducem cărți noi, pentru că bibliobu-sul este alimentat mereu cu carte nouă. Achiziționăm carte nouă pentru bibliobus. Noi considerăm bibliobus-ul un compartiment, într-un fel, al bibliotecii noastre, numai că este un compartiment care se deplasează, o bibliotecă pe roți. Ne dorim să ajungem în cele mai îndepărtate zone ale județului, pentru că acolo cred că este mai mult decât necesar, pentru că elevii, copiii nu au acces la carte, la biblioteci’, a declarat Pintea, pentru AGERPRES.
Bibliobus-ul are o capacitate de aproximativ 2.000 de volume, iar prima sa călătorie a avut loc în 15 decembrie 2017, în satul Hălmăsău, aflat la poalele Munților Țibleș, la o distanță de 65 de kilometri de municipiul reședință de județ.
De-a lungul anilor, cărțile cu care a fost dotată ‘biblioteca pe roți’ au călătorit în alte peste 20 de sate, unele vizitate de mai multe ori: Dumbrăvița, Arșița, Cormaia, Coșbuc, Nimigea, Petriș, Ciceu Cristești, Cireșoaia, Runcu Salvei, Matei, Rebra, Teaca, Parva, Ardan, Tureac, Căianu Mic, Ciceu Giurgești, Tiha Bârgăului, Mureșenii Bârgăului, Poiana Ilvei, Posmuș, Corvinești, Arcalia, Braniștea.
Un traseu special al bibliobus-lui a fost realizat în vara anului 2018 în raionul Glodeni din Republica Moldova, înfrățit cu județul Bistrița-Năsăud, unde Biblioteca Județeană a deschis o filială ce poartă numele poetului George Coșbuc.
De asemenea, în acești ani s-au organizat și acțiuni culturale în parteneriat cu ONG-uri sau școli private.
Pentru viitor se are în vedere extinderea traseelor bibliobus-ului și implicarea mai multor școli în acest proiect.
În județul Bistrița-Năsăud funcționează în jur de 30 de biblioteci școlare, în timp ce numărul unităților de învățământ cu personalitate juridică este de peste 100, la care se adaugă circa 200 de unități conexe.