In vizor

Percheziţii în Bistriţa-Năsăud. Vindeau şi le ofereau gratuit tinerilor canabis şi “prafuri

Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Bistrița-Năsăud, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Bistrița -Năsăud, au documentat activitatea infracțională a unor persoane cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de mare risc, punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unei locuinţe pentru consumul ilicit de droguri, trafic de droguri de risc și efectuarea de operațiuni cu substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive, fără drept.

În prima cauză s-a reținut că, în perioada aprilie 2023 – ianuarie 2024, un bărbat ar fi deținut și comercializat, în mod repetat (13 acte materiale), diverse cantități de cristal, drog de mare risc (3-CMC), către consumatori din județul Bistrița-Năsăud.
“Totodată, cu ocazia unor petreceri private, acesta ar fi oferit cu titlu gratuit, cantități de droguri de mare risc, inclusiv unor minori.
În cea de-a doua cauză, din actele de urmărire penală, a rezultat că cercetații ar fi comercializat, în mod repetat droguri de risc și mare risc (canabis și 3-CMC, cunoscut sub denumirea de cristal) și substanțe psihoactive din clasa catinonelor, către consumatori (inclusiv minori), din județul Bistrița-Năsăud.
De asemenea, în sarcina a doi dintre aceștia s-a reținut că, pe parcursul anului 2023, în calitate de organizatori ai unor petreceri private, și-ar fi pus la dispoziție locuințele pentru consumul de droguri.
În urma celor 7 percheziții domiciliare efectuate, la data de 14 ianuarie 2024, în județul Bistrița-Năsăud, au fost descoperite și ridicate obiecte și plicuri cu urme de substanțe, mai multe telefoane mobile, precum și alte mijloace de probă.
La data de 14 ianuarie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Bistrița Năsăud au dispus reținerea a 4 persoane cercetate, pentru 24 de ore.
Astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Bistrița-Năsăud, cu propunerea de arestare preventivă a bărbaților, pentru 30 de zile.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj și al jandarmilor Inspectoratului de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud.
Precizăm faptul că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, a transmis IPJ Bistriţa-Năsăud.