In vizor

Numărul donatorilor de sânge la centrul din Bistrița, mai mare cu 20% față de anul trecut

Numărul donatorilor de sânge în județul Bistrița-Năsăud în primele două luni ale anului este cu 20% mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. La această creștere substanțială a contribuit serios majorarea la 280 de lei a tichetelor de masă primite de donatori. 30% dintre cei care vor să doneze sânge sunt respinși, pentru că au probleme medicale.

Potrivit directoarei Centrului de transfuzie sanguină Bistrița, Adina Beudean, citată de AGERPRES, numărul donatorilor de sânge înregistrați în județul Bistrița-Năsăud în primele două luni ale anului este cu 20% mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

În ianuarie anul acesta au donat sânge 610 persoane, 63 aflându-se la prima donare. În februarie, au donat 502 persoane sânge, 66 fiind donatori noi. În 2023, în ianuarie au donat sânge 494 de persoane, iar în februarie 434, potrivit bistriteanul.ro.

„Într-adevăr, după majorarea tichetelor, care a fost un lucru extraordinar pentru pacienţii aflaţi la nevoie, în primul rând, am avut un aflux de donatori cu mult mai mare decât în anii trecuţi. Putem să spunem că au atras mai mulţi donatori noi şi pe cei ocazionali – ocazionali înseamnă că au donat cel puţin o dată la doi ani şi cu ocazia asta au venit să îşi reînnoiască buletinul de donare. Ne bucurăm foarte mult pentru acest lucru, pentru că întotdeauna putem să ne bazăm pe sângele donatorilor ocazionali pe care îi fidelizăm”, a declarat Adina Beudean, citată de AGERPRES.

Multe persoane care au vrut să doneze sânge au fost respinse pentru că aveau probleme medicale sau nu îndeplineau criteriile necesare. În ianuarie și februarie 30% dintre cei care au vrut să doneze au fost respinși din aceste cauze.

Cei care vor să doneze trebuie să aibă vârsta între 18 și 50 de ani (între 50 și 62 de ani este necesară o adeverință de la medic, care să ateste faptul că nu se află în evidență cu boli cronice) să nu aibă probleme de sănătate, să nu ia medicamente preventiv, să nu aibă intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni. Femeile nu trebuie să fie la menstruație.

Donatorii trebuie să mănânce dimineața și chiar să bea o cafea și să fie hidratați. Perioada care trebuie să treacă între două donari este de 70 de zile.