In vizor

NU s-a respectat legea la patinoarul din centrul Bistriței! Instituția Prefectului dă în judecată primăria

Potrivit unei plângeri a Instituției Prefectului, hotărârea de Consiliu Local care a prevăzut amplasarea unui patinoar în centrul Bistriței nu a respectat prevederile legale. Instituția Prefectului a cerut Primăriei Bistrița să revoce hotărârea de Consiliul Local, altfel o va ataca în instanță. Cum consilierii locali au votat pentru respingerea plângerii, cel mai probabil lupta se va muta la tribunal.

Instituția Prefectului a făcut o plângere la Primăria Bistrița prin care susține că hotărârea care a prevăzut amplasarea unui patinoar în centrul Bistriței nu ar respecta legea.

Printre neregulile constatate de Instituția Prefectului se numără faptul că patinoarul este amplasat pe un teren încadrat în categoria „drum/curți construcții”, iar pe drumurile publice sunt interzise „ocuparea, sub orice formă, a părții carosabile, a acostamentului, a zonei de siguranță a podurilor, a stațiilor mijloacelor de transport în comun, a spațiilor de control sau serviciu ale administratorului drumului, a șanțurilor, a trotuarelor, a pistelor și zonelor de siguranță ale drumului”, potrivit bistriteanul.ro.

De asemene, în hotărârea respectivă nu se specifică nicio modalitate de exercitare a dreptului de proprietate publică prevăzută de lege, cu alte cuvinte nu s-a decis dacă terenul folosit de o societate privată preț de câteva luni este „dat în administrare”, „concesionată”, „închiriat” sau „dat în folosință gratuită”.

O altă problemă indentificată de Instituția Prefectului a fost faptul că nu s-a organizat nici o licitație publică pentru ocuparea acestui spațiu și amenajarea unui patinoar.

În cadrul plângerii respective, Instituția Prefectului cere Consiliului Local al municipiului Bistrița să revoce hotărârea respectivă la următoarea ședință, în caz contrar se va adresa instanței.

„Având în vedere motivele de nelegalitate mai sus precizate, vă solicităm ca în prima ședință a Consiliului Municipal Bistrița să se procedeze la revocarea hotărârii atacate, în caz contrar aceasta va fi atacată, conform prevederilor art, 255, alin 2, din OUG nr 57/2019 privind codul administrativ, coroborate cu prevederile art. 3 și art 11 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare, în fața instanței de contencios administrativ”, se arată în plângerea făcută de Instituția Prefectului.

Consiliul Local a luat act de plângerile făcute de Instituția Prefectului, la ultima ședință ordinară și le-a respins, refuzând să revoce hotărârile de CL cu probleme de legalitate. Astfel, cel mai probabil lupta se va muta în instanță.