
În perioada 24 – 25 mai 2025, la Chișinău se desfășoară Festivalul Tradițiilor Românești, ediția a III-a, eveniment major organizat de Guvernul României, prin Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Evenimentul va avea loc în Piața Marii Adunări Naționale și este dedicat promovării patrimoniului cultural românesc, reunind meșteri populari, artiști, iubitori de folclor și tradiție din toate zonele etnografice românești.
Organizatorii apreciază că: „prezența fiecărui meșter popular din diverse zone etnografice românești, contribuie semnificativ la promovarea meșteșugurilor autentice și la valorificarea patrimoniului cultural viu, oferind publicului larg oportunitatea de a descoperi și admira creații realizate cu talent, pasiune și respect pentru arta populară.”
În acest context, Asociația Obștească „Uniunea Meșterilor Populari din Moldova” – președinte doamna Diana Dicusari, în calitate de coorganizator al evenimentului, a invitat-o pe creatoarea populară Cornelia Bodescu din comuna Salva să participe la Târgul Meșterilor Populari cu o expoziție de lucrări tradiționale personale. Domnia sa a fost prezentă la această acțiune culturală încă de la prima ediție, fiind remarcată pentru frumusețea și valoarea creațiilor sale de artă populară românească, specifice Văii Sălăuței și Văii Someșului din județul Bistrița-Năsăud.
Doamna Cornelia Bodescu este bine-cunoscută în județul Bistrița-Năsăud în calitate de creatoare populară, dar și de interpretă de muzică populară, fiind o prezență constantă și apreciată la cele mai valoroase târguri de artă meșteșugărească din județ și din țară. Obiectele de port național pe care le creează și le promovează la diverse expoziții și târguri, valorizează modelele tradiționale autentice, folosind tehnicile de realizare tradiționale, iar costumele sale populare sunt întotdeauna de mare frumusețe și înaltă calitate artistică.
Despre parcursul Corneliei Bodescu în domeniul creațiilor populare, se știe că primul costum național l-a realizat la vârsta de 16 ani, iar această reușită a motivat-o să-și continue activitatea, care i-a devenit tot mai dragă. Prin căsătorie, ajunge într-o vestită familie de creatori populari de pe Valea Sălăuței, familia Bodescu, în a căror casă veneau oameni de peste tot „pentru a le scrie modele, a le pune culori la modele, a-i învăța să coasă cu mărgele etc.”
„Când cineva dorea să aibă un costum nou cu model unicat, toată lumea te trimitea la Floarea Fătului și la Anuca Fătului. Așa că eu am avut norocul să am de la cine să învăț acest meșteșug renumit, de la o familie foarte serioasă, devotată acestui meșteșug. Intrând în această familie am văzut cu câtă dragoste, pricepere și seriozitate se făceau costumele populare cu mărgele, făcându-mă să-mi placă mai mult tot ce ține de lucru manual, tradiții și cântec popular.”
Acest meșteșug al cusăturilor populare cu mărgele l-a învățat de la bunica soțului său (Floarea Fătului) și de la soacra sa, Ana (Fătului) Bodescu, astăzi recunoscută pentru măiestria sa, fiindcă în anul 2020 a primit Titlul Național „Tezaur Uman Viu” în domeniul producerii de îmbrăcăminte tradițională și a cusăturilor cu mărgele.
Mesajul creatoarei Cornelia Bodescu este ferm: „Îmi doresc să duc mai departe acest meșteșug, să îl țin la rang de artă, așa cum m-au învățat dumnealor și să învăț la rândul meu cât mai multă lume să îl realizeze corect și curat așa cum se lucra și se lucrează în această familie și în ziua de azi.”
La ediția din anul 2025 a Festivalului Tradițiilor Românești din Chișinău, creatoarea populară Cornelia Bodescu este din nou invitată să împărtășească povestea cusăturilor cu mărgele de pe Valea Sălăuței tuturor celor interesați, vizitatorilor expoziției de artă considerată „o veritabilă fereastră spre frumusețea și complexitatea portului tradițional românesc”.
Cultura Tradițională din județul Bistrița-Năsăud este reprezentată cu cinste, și de această dată, de creatoarea Cornelia Bodescu din Salva, în calitate de meșter popular îndrăgit, apreciat și întotdeauna aproape de instituțiile culturale organizatoare de evenimente, care susțin și promovează meșteșugurile tradiționale din România.
Material realizat de Emilia Ometiță.
Foto: Arhiva CJC BN.