In vizor

„Mândria“ Feldrului, liceul cu promovabilitate zero

Ministrul Educației, Ligia Deca, aflată într-o vizită în Bistrița-Năsăud, a vizitat și comuna Feldru, alături de deputatul Diana Morar și inspectorul școlar general, Cristian Nicula.

Următoare oprire a fost la Feldru, alături de domnul primar Grigore Ţiolan, unde am vizitat Creșa și Grădinița cu program normal din cadrul Liceului Tehnologic Feldru, reabilitate cu fonduri de la bugetul local“, a precizat deputatul Diana Morar, într-o postare pe facebook.

Ceea ce a uitat să precizeze Diana Morar este că, în 2023, niciun elev de la Liceul Tehnologic din Feldru nu a reușit să promoveze examenul de bacalaureat.

53 de licee din România avut avut, în 2023, rata de promovabilitate zero, fenoment în creștere. Practic, au fost 53 de licee unde nimeni nu a reușit să ia Bac-ul. Comparativ cu anii trecuți, numărul a crescut. De exemplu, în 2020 au fost 27 de licee cu zero promovați, în 2021 și 2022 au fost 42 de licee care nu au avut niciun absolvent cu Bac-ul promovat.

Întrebată despre acest aspect, ministrul Eduației Ligia Deca a spus că în astfel de licee trebuie identificată problema care duce la rezultate slabe.

În ceea ce privește liceele cu promovabilitate zero, abordarea este următoarea: ele nu mai înscriu pentru clasa a IX-a, pentru filiera liceală. Pot înscrie pentru profesională, în acest moment. Celelalte clase continuă. Dacă în anul următor promovabilitatea crește, pot reînmatricula pentru clasa a IX-a. Inspectoratele, în mometnul în care sesizeză astfel de cazuri, trebuie să meargă să elaboreze împreună cu școala un plan de intervenție Trebuie văzut care este problema acolo. Este o problemă de mediu familial, avem nevoie de mai multe măsuri de sprijin pentru elevi? E o problemă de performanță? Trebuie să vedem, totuși, care sunt cauzele“, a spus Ligia Deca, potrivit observatorbn.ro.