Politica

Liderul delegației SUA, întrebat de retragerea trupelor: Nu știu. Cred că totul este reevaluat acum

Congresmanul Vern Buchanan, care conduce delegația Congresului SUA aflată în vizită în România, a declarat marți că nu știe dacă trupele americane vor fi retrase din România, dar a subliniat că vrea mai multe companii SUA aici.

UPDATE

 “Cooperarea strânsă cu SUA este esențială pentru o descurajare eficientă”

La Cotroceni, delegația SUA a discutat cu președintele interimar principalele domenii ale Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, cu accent pe componenta de securitate, cooperarea economică și perspectivele de dezvoltare ale relației bilaterale.

Președintele Ilie Bolojan a reafirmat angajamentul ferm al României față de Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, subliniind că acesta reprezintă un element-cheie al politicii externe și al arhitecturii de securitate națională, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Președintele a evidențiat “importanța consolidării prezenței americane în România, în special în contextul actualelor provocări de securitate din regiunea Mării Negre”, subliniind că România contribuie activ la securitatea Flancului Estic al NATO, iar “cooperarea strânsă cu SUA este esențială pentru o descurajare eficientă”.

Un alt subiect prioritar al discuțiilor l-a constituit evoluția procesului de includere a României în Programul Visa Waiver.

Ilie Bolojan a transmis că “acest obiectiv reprezintă o prioritate a agendei bilaterale și o așteptare a cetățenilor români. România își exprimă întreaga disponibilitate de a colabora cu autoritățile americane pentru finalizarea acestui proces într-un termen rezonabil și cu un rezultat pozitiv”.

De asemenea, a fost subliniat interesul comun pentru dezvoltarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic, prin atragerea de investiții americane și extinderea cooperării comerciale.

În ceea ce privește procesul electoral din 2024, Bolojan a precizat că România “a învățat lecțiile necesare și că instituțiile statului sunt angajate să asigure desfășurarea corectă și transparentă a alegerilor, în deplin acord cu standardele democratice”.

De asemenea, s-a discutat și despre sprijinul oferit Ucrainei în fața agresiunii ruse și susținerea fermă a parcursului european al Republicii Moldova. 

****

Suciu susține că nu s-a discutat despre retragerea trupelor

La finalul întrevederii, care a durat circa o oră și jumătate, liderul delegației parlamentare române, social-democratul Daniel Suciu, a descris întâlnirea ca fiind “o întâlnire extrem de caldă, de binevenită”, în care discutat și formal și informal despre ceea ce ne apropie, despre zona geografică, despre viitor, despre business și despre întâlnirea Parteneriatului Strategic.

“Mă bucur foarte mult că am avut această posibilitate să schimbăm impresii cu congresmanii americani din tot spectrul doctrinar american și din diferite zone”, a spus Suciu.

Întrebat dacă s-a discutat despre retragerea trupelor americane din România, sodcial-democratul a transmis că “le-am mulțumit partenerilor noștri americani în numele statului român pentru prezența celor aproape 1.700 de militari americani în România și nu a fost nici măcar o secundă o discuție despre acest lucru”.

“Atâta timp cât încă partea americană analizează ceea ce va face, iertați-mă, nu puteam la un dejun să cerem termene de la partea americană”, a continuat el.

Despre faptul că Buchanan, înainte de această întâlnire, a recunoscut că acum totul se revizuiește și că sunt discuții, Daniel Suciu a adăugat: “Eu v-am menționat că în spatele ușilor din spatele nostru nu s-a discutat absolut deloc despre acest subiect, ci doar despre modalități de a întări parteneriatul dintre România și SUA.

Chestionat dacă americanii au cerut explicații despre anularea alegerilor prezidențiale, partea română a spus că s-a discutat “liber despre situația politică în România” și că acesta “nu a fost acest subiect un subiect anume, ci pur și simplu am făcut schimb de impresii despre situația politică”.

Părțile au abordat și subiectul Visa Waiver, program din care România a fost pusă pe pauză momentan, Daniel Suciu explicând că le-a transmis partenerilor “dorința noastră de a clarifica, în termen foarte scurt, subiectul Visa Waiver și ne-am exprimat încrederea că toate progresele României de-a lungul anilor, care au permis accederea României în acest program, să fie reluate într-un termen foarte, foarte scurt”.

La insistențele presei pe subiectele importante și dacă acestea au fost totuși abordate mai amănunțit, Daniel Suciu a explicat: “A fost pur și simplu un eveniment de diplomație parlamentară. (…) Fiecare membru al delegației a discutat cu câte un membru al delegației americane. A fost o discuție extrem de prietenoasă și cel puțin șeful delegației americane, un om de business autentic, chiar a lăudat extrem și nu doar odată progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani”.

Apoi a spus că a fost pur și simplu un schimb de idei vis-a-vis de foarte multe subiecte, începând despre Ucraina, despre situația politică, nu doar din România.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a declarat că, pentru că mulți dintre cei din delegația americană erau pentru prima dată în România, le-a prezentat o hartă “cu rolul și locul României în Europa, cu cei doi piloni din Nord și în Sud”.

“La jumătatea Europei se află România și pilonul celălalt din Poronia. Document care a ajutat la deschiderea unor subiecte pentru fiecare parlamentar în parte. Așa cum a fost, să spunem, așezarea în acest eveniment, fiecare a avut ocazia să discute cu colegii din toate partidele politice, cu harta strategică pe masă”, a completat Cazanciuc.

+++

Întrebat de jurnaliști la Parlament de retragerea trupelor, el a răspuns: “Nu știu, că totul e reevaluat acum, mandatul președintelui a început abia de două luni … Discutăm despre aceste probleme, le studiem și vom reveni cu detalii”.

Pe de altă parte, congresmanul republican s-a declarat “foarte optimist” în legătură cu relația bilaterală.

“Am avut o vizită foarte bună, suntem aici să consolidăm relația, să o ducem la un nou nivel, avem multe companii aici, care creează locuri bune de muncă, vrem și mai multe companii”, a declarat el.

Delegația SUA ar fi fost mulțumită de explicațiile oferite la Cotroceni în legătură cu alegerile. Americanii au întrebat “ce s-a întâmplat în decembrie și au fost mulțumiți de clarificările oferite de președinte și nu au exprimat îngrijorări legate de eventuale probleme în luna mai”, potrivit unor surse oficiale citate de Agerpres.

Recent, NBC News a scris că Pentagonul ia în calcul retragerea a circa 10.000 de trupe din Europa de Est, inclusiv România.

Cei care ar urma să fie retrași fac parte din cei 20.000 de militari pe care administrația Biden i-a desfășurat în 2022 pentru a întări apărarea țărilor care se învecinează cu Ucraina după invazia rusă, au susținut, sub acoperirea anonimatului, șase oficiali americani și europeni. Cifrele sunt încă în discuție, dar propunerea ar putea presupune îndepărtarea a până la jumătate din forțele trimise de Biden.

Pe 8 aprilie, președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că nu există nici discuții, nici informații oficiale despre informația potrivit căreia Pentagonul ia în calcul retragerea a mii de soldați din Europa de Est.

Și Ministerul Apărării Naționale a precizat că România nu a primit nicio informare oficială din partea SUA privind o retragere de trupe americane de pe teritoriul țării noastre.