In vizor

Într-un an, a crescut cu 1200 numărul bolnavilor noi de cancer.

În Bistrița-Năsăud, a crescut cu 1200 numărul bolnavilor noi de cancer, cel mai probabil depistate în urma campaniilor gratuite de screening pentru cancerul de col uterin și mamar. În județ avem 7500 de pacienți care suferă de această boală, iar mulți sunt obligați să bată drumurile până la Cluj și Mureș ca să se trateze.

”Am făcut o analiză pe ultimii cinci ani a numărului de cazuri noi. Inițial au fost 900 de cazuri noi, au crescut la 1000, 1057 în 2022, în timp ce în 2023 am avut circa 1200 de cazuri. La noi în județ s-a făcut acel screening de cancer de col, combinat cu acele caravane pentru depistarea cancerului de sân, și credem că acesta este motivul pentru care avem în județ atât de multe cazuri. Acest lucru nu e neapărat foarte rău pentru că screening-ul detectează în primul rând cazurile în faze incipiente, care sunt tratabile. În momentul acesta, făcând și bilanțul anului 2023, ar fi în evidență în jur de 7500 de pacienți cu boală canceroasă”, a declarat medicul Anca Andrițoiu, directorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, citat de timponline.ro.

Cifrele sunt însă relative întrucât țara noastră nu are o bază de date cu toți bolnavii de cancer. Se tot lucrează de ceva vreme la Registrul unic național de cancer, unde vor apărea toate persoanele active, toate persoanele în tratament, însă nu se știe când se va da în folosință baza de date.

”Noi am încercat de-a lungul timpului să îi scoatem din evidență pe cei care au decedat, doar că nu avem toate informațiile, așa încât ar fi necesară o suprapunere între bazele de date ale noastre cu cele ale Evidenței Populației, dar sperăm să avem această situație când vom avea Registrul Național de Cancer”, a completat dr. Andrițoiu.

Ce se știe este că anual, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița, fac tratament prin Programul Național de Oncologie în jur de 1200 -1300 de pacienți. Despre ceilalți cuprinși în programul finanțat de Ministerul Sănătății nu sunt prea multe informații fiindcă fondurile se alocă fiecărui județ în parte.

”Avem între 35-40 de copii care nu se tratează la Bistrița fiindcă noi nu avem oncopediatrie, ei merg la Cluj. Avem și pacienți care merg în celelalte centre universitare, la Cluj, la Mureș, inclusiv cei care fac radioterapie. Sunt și cei care primesc tratament prin Programul Național de Oncologie, doar că nu avem datele fiindcă banii sunt alocați în județele unde fac tratament. Sunt multe persoane care merg direct în centrele universitare fie pentru medici, fie pentru că ele consideră că acolo sunt mai bine tratate. Acolo se pune diagnosticul și se stabilește tratamentul. Mai ales cei care au nevoie de radioterapie merg direct acolo și tot acolo fac și tratamentele”, a mai spus dr. Andrițoiu.

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița sunt 40 de paturi la Secția de ocologie, dintre care 5 sunt de paleație. Raportat la numărul mare de bolnavi de cancer, numărul de paturi pare, la prima vedere, insuficient.

Cu toate acestea, bazându-se pe o prevedere din ordinul care reglementează programele de sănătate unde scrie că doar atunci când este depășită capacitatea spitalelor publice pot intra în program și cele private, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud se preface că nu vede că un număr mare de pacienți oncologici ia drumul Clujului și Mureșului pentru tratament, pacienți care sunt obligați să cheltuiască alți bani cu deplasarea sau cazarea în alt oraș.

”Este o prevedere în care spune că doar atunci când este depășită capacitatea publicului atunci intră privatul, iar Casa de Asigurări a discutat cu Spitalul Județean și se pare că ei se descurcă, deci nu ar avea nevoie de alte paturi pentru internare”, a mai explicat dr. Andrițoiu decizia CJAS de a nu include în Programul Național de Oncologie o unitate medicală privată, deși în marile centre universitare sunt câte două-trei.

Decizia CJAS nu se bazează așadar pe cifre din moment ce Registrul Unic Național de Cancer nu este funcțional, ci pe discuții și pe ”se pare că”. Așa se face că Sanovil poate veni în sprijinul bolnavilor de cancer doar cu 6 paturi în ambulator cărora li se pot face consultații și elibera rețete.

Aceasta deși Institutul Oncologic de la Cluj este sufocat de pacienți din toată Transilvania, la Bistrița fiind mai facil accesul din Maramureș și o parte a județului Suceava, dovadă fiind numărul mare de femei care aduc pe lume copii în orașul nostru.

Anual, pe data de 4 februarie, este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului cu scopul de implica un număr cât mai mare de persoane care să vorbească despre cancer. Obiectivul este reducerea numărului de decese care pot fi prevenite în fiecare an prin creşterea nivelului de conştientizare şi de informare cu privire la această afecţiune. Cancerului îi sunt atribuite 1 din 4 decese la nivelul Europei şi este a doua cauză de moarte prematură, 1,9 milioane de decese provocate în anul 2018, şi un număr estimat de 3,45 milioane de pacienţi noi (excluzând cancerul de piele, altul decat melanomul malign).

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer va marca în data de 5 februarie Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului. Acțiunea are rolul de a pune pe agenda publică problematica oncologiei românești, cu toate componentele sale: screening populațional pentru o diagnosticare precoce, investigații genetice și moleculare pentru acces la terapii țintite, creșterea calității vieții pacienților cu cancer, soluții pentru eliminarea discontinuității tratamentelor, monitorizare și programe de reabilitare.

Toate aceste semnale de alarmă sunt trase în contextul lipsei implementării Legii 293/2022 – Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului.