Eveniment

GREVĂ japoneză în toate muzeele din Bistrița-Năsăud

Muzeele din Bistrița-Năsăud se află astăzi în grevă japoneză. Angajații de aici semnalează – alături de colegii din întreaga țară – „degradarea cronică a mediului profesional în care își desfășoară activitatea salariații din muzee – un sector profesional ignorat, uitat și minimalizat de toate guvernările”. Angelica Moldovan, președintele sindicatului de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Crin Triandafil Theodorescu, custodele Peșterii Tăușoare administrată de muzeu, au explicat pentru Bistrițeanul.ro care sunt nemulțumirile angajaților din instituție.

Creșterile salariale acordate în alte institușții – pentru medici, profesori sau polițiști – au venit pe fondul scumpirilor și a problemelor (pandemia sau războiul cu Ucraina) din ultimii ani. Însă salariații din muzee nu au avut parte de asemenea creșteri salariale în ultimii cinci ani.

S-a acordat o creștere de 5%, pentru toți angajații din sistemul bugetar, pe Legea 153/2017. Dar ea s-a dovedit nesemnificativă pentru angajații din muzee.

Mai trist, acea creștere de 5% a venit la pachet cu o reglementare referitoare la sporuri. Unor angajați din muzeele țării li s-au tăiat din sporuri. Practic, creșterea este absolut invizibilă. Pentru unii angajați acea creștere a venit cu minus. Ea a însemnat efectiv bani mai puțini la salariu – în toate instituțiile muzeale din țară. 

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a promis creșteri salariale cu 20%, în două tranșe,  din 1 aprilie.

Nu s-a mai întâmplat. Pentru că de fiecare dată când aceste acte au fost introduse pe ordinea de zi a guvernului pentru a fi dezbătute, a doua zi ele au fost retrase. Pentru muzee, practic nu s-a putut acorda acea creștere promisă…”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro Angelica Moldovan, președintele sindicatului din Muzeul Județean BN.

Angelica Moldovan ne-a mai explicat că salariile angajaților din muzee au rămas la același nivel de acum câțiva ani. „În plus, noua lege a salarizării de acum câțiva ani a creat o discrepanță extrem de mare între angajații vechi – care muncesc de 10-15 ani într-o instituție muzeală – și angajații noi. Este prost concepută întreaga lege a salarizării.

Ceea ce ne supără pe noi, ca angajați ai muzeelor, este faptul că ni s-a promis o creștere salarială care nu s-a întâmplat. Nu am primit din Ministerul Culturii niciun răspuns în legătură cu acest aspect”, a mai precizat Angelica Moldovan.

În România, alături de muzee, au intrat în grevă și angajații din bibliotecile publice. În Bistrița-Năsăud, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” nu și-a anunțat deocamdată intenția de a participa la protest.

Crin Triandafil Theodorescu, custodele Peșterii Izvorul Tăușoarelor, administrată de Muzeul Județean din Bistrița a explicat de ce este „alături de colegii mei din întregul sistem muzeal național.

Pentru că mâine va trebui să le explicăm copiilor noștri cine suntem și de unde venim. Și n-o să-i putem narcoza cu gogoși tricolore, ci va trebui să-i ducem prin „secțiile de istorie ale acestui popor”, ca să-l citez pe Marin Sorescu. Să le purtăm degetele pe contururile crucilor în altorelief și pe cioburile vieților frânte de cutremurele vremurilor.

România se face vinovată, in integrum, de dispariția postrevoluționară a unei memorii unice și irecuperabile, a generației care a făcut primul război mondial, conflictul din 1919 de la granița de vest, dictatul de la Viena, reconquista românească, instalarea bolșevismului și a sistemului represiv totalitar.

Și asta din lipsa unui proiect național de recuperare a unui patrimoniu cultural imaterial, pentru care generațiile viitoare ne vor lua la rost…

Înțelegem toți că fără educație nu există viitor înseninat și că muzeele fac parte din instituțiile care scriu viitorul zi de zi.

Bunul de patrimoniu din categoria tezaur are nevoie de fișă ca la medic. Cu intervenții periodice, făcute de un profesionist autorizat care poate răspunde penal pentru deteriorarea ireversibilă a acestui bun !”, a subliniat Crin Triandafil Theodorescu.

Custodele Peșterii Tăușoare a mai avertizat că sunt tot mai puțini conservatori și restauratori – „iar puținii pe care îi mai avem sunt sufocați și fug din sistem să restaureze prin străinătate istoria altora…

A-ți iubi țara înseamnă mai mult decât a flutura drapelul și a împărți flyere pe străzi. Înseamnă a-ți îngriji muzeele cu trecutul lor și a-i respecta pe străjerii acestui trecut.

De prea multe ori, sub năvăliri, ne-am îngropat trecutul și ne-am mutat bisericile cu boii prin păduri și-am plecat în bejanie. NU trebuie să se repete acum, sub ochii noștri indolenți…

Istoria neamului meu nu mai poate fi ținută în zdrențe și desculță de cei care se împăunează cu ea…”, a mai scris Crin Triandafil Theodorescu pe pagina sa de Facebook.

Greva japoneză a angajaților din sistemul muzeal a fost declanșată de Federația Sindicală CULTURMEDIA – afiliată Confederației Naționale Sindicale CARTEL ALFA.

Instituția atrage atenția că „acțiunile guvernului de la sfârșitul anului 2023, culminând cu emiterea OUG 128/2023, au avut ca efect discriminarea fățișă a tuturor salariaților din sistemul public al muzeelor și bibliotecilor din România, în ciuda complexității pregătirii personalului, performanțelor profesionale a acestuia,  importanței strategice și utilității domeniului.”