
În săptămâna 31.03-04.04.2025 comisari din cadrul GNM CJ BN au realizat controale neplanificate la persoane fizice și juridice din municipiul Bistrița, proprietare de terenuri pe care s-au identificat deșeuri (rezultate din activitatea de construcții clădiri) depozitate necorespunzător.
În urma acestei acțiuni au fost sancționate două persoane fizice și una juridică. Cuantumul acestor sancțiuni a fost de 14.300 lei.
Atragem atenția tuturor că aceste acțiuni vor continua deoarece s-a constatat faptul că deșeurile din construcții sunt gestionate necorespunzător pe foarte multe șantiere.
Vrem să aducem la cunostința tuturor câteva aspecte importante privind gestionarea deșeurilor:
cf. OU 92/2021, art. 21
”Gestionarea deşeurilor trebuie să se realizeze fără a pune în pericol sănătatea populaţiei şi fără a dăuna mediului, în special:
a)fără a genera riscuri de contaminare pentru aer, apă, sol, faună sau floră;
b)fără a crea disconfort din cauza zgomotului sau a mirosurilor; şi
c)fără a afecta negativ peisajul sau zonele de interes special.”
În cadrul fiecărei activități deșeurile generate se sortează, deșeurile valorificabile se depozitează separat și se predau agenților economici valorificatori ( autorizați) în vederea valorificării.
Depozitarea deșeurilor se face în recipienți etanși, pe platforme balastate/betonate nicidecum direct pe pământ.
Deșeurile menajere/ deșeurile municipale se predau către operatorul de salubritate pe bază de comandă sau în baza deciziei de impunere privind taxa de salubrizare, emisă de primăria din localitate, după caz.
Deșeurile de constucții se predau către Supercom SA pe baza de comandă iar persoanele fizice pot preda pană la 200 kg/gopodărie/an gratuit la cele 5 puncte de transfer ale Supercom SA din județ sau cele două puncte din municipiul Bistrița ( str. Narciselor, lângă fostul Netex și în Viișoara lângă Heidenfeld).
Abandonarea, depozitarea înafara spațiilor special amenajate și eliminarea deșeurilor se sancționează cf. OU 92/2021, art. 62 lit. b
”cu amendă de la 30.000 lei la 45.000 lei, pentru persoanele fizice, şi de la 50.000 lei la 70.000 lei, pentru persoanele juridice, în cazul încălcării dispoziţiilor art. 11 şi art. 20 alin. (3)-(6)”.