In vizor

Fragmente ceramice medievale și două noi situri arheologice preistorice, decoperite la Ardan

Specialiștii de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, în colaborare cu Direcția Județeană de Cultură Bistrița-Năsăud, au efectuat săptămâna trecută o serie de cercetări de teren pe raza localității Ardan, comuna Șieu. Cu această ocazie au descoperit câteva fragmente ceramice medievale, dar și două noi situri arheologice preistorice, în două puncte inedite.

    

„S-au făcut măsurători topografice la cetatea din localitate, din punctul Cetățuie, din necesitatea realizării unui plan viabil al acesteia, pe care să fie marcate și vechile cercetări din anul 1966, dar și a zonei de protecție a monumentului.

Cetatea de la Ardan este puțin cunoscută publicului larg, are dimensiunile de 165 x 90 m, a fost cercetată sumar, identificându-se trei nivele de locuire: epoca neolitică – cultura Coțofeni (3500-2500 a. Chr) fragmente ceramice și un topor de piatră; epocă dacică timpurie identificându-se o serie de fragmente ceramice, o râșniță dar și o monedă datată (150-80 a. Chr); și perioada medievală=ceramică ce poate fi datată ca aparținând sec. al XIII-lea și al XIV-lea p. Chr.

Cetatea este una de pământ cu val cu palisadă și două șanțuri de apărare pe latura nord-estică„, explică specialiștii Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, potrivit bistriteanul.ro.

Aceștia au descoperit o serie de fragmente ceramice medievale și au putut delimita la suprafață câteva posibile structuri de pe platoul cetății.

Tot pe raza localității Ardan au identificat două noi situri arheologice preistorice, în două puncte inedite.

Unul dintre acestea aparține culturii Coțofeni, iar altul perioadei bronzului mijlociu și epocii medievale timpurii, ce se întinde pe o suprafață de aproape 1 ha, dar și o structură patrulateră ce poate fi o nouă fortificație legată de sistemul de apărare a limes-ului roman din zonă„, au mai precizat aceștia.