In vizor

Câți bistrițeni s-au infectat și reinfectat cu SARS-Cov-2

Coronavirusul care a dat omenirea peste cap a continuat să ucidă oameni din Bistrița-Năsăud și la un an după ce s-a încheiat pandemia, arată Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud în raportul de activitate.

Potrivit sursei citate, în cursul anului trecut, s-au făcut un număr de 2495 teste PCR și 15014 teste rapide pentru identificarea virus SARS-Cov-2. Au fost confirmate un număr de 2115 cazuri de infecție, cu pondere mai mare în mediul urban față de mediul rural. Din totalul infecțiilor confirmate, s-au înregistrat 545 reinfecții și 43 decese.

În cursul anului trecut au fost administrate un număr de 168 doze de vaccin Pfizer BionTech.

În ultima ședință a Colegiului Prefectural, de la finalul lunii martie, medicul Anca Andrițoiu, directorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, a spus că DSP poate aduce în continuare vaccinuri monodoză, însă numai pe comandă.

”Există vaccin la Unifarm pentru noile tulpini, noi putem aduce vaccin monodoză dacă există solicitări pentru vaccinare. Am avut niște solicitări de la doi medici de familie. Nu aducem să le ținem aici. Au termenul de expirare foarte scurt din momentul în care sunt scoase din frigidere la minus 80 de grade și atunci aducem doar când sunt solicitări”, a spus dr. Andrițoiu, citata de timponline.ro.

Noul tip de vaccin poartă denumirea de MODERNA-SPIKEVAX XBB.1.5, este monodoză și este eficient pentru tulpinile circulante de SARS COV-2 din acest sezon.

Conform raportului DSP, anul trecut, peste 200 de persoane au făcut infecții respiratorii în timp ce erau internate în Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița și 11 în Spitalul Orășenesc Beclean, acestea fiind considerate infecții asociate actului medical. Dintre acestea, 19 au fost infecții respiratorii și 135 de infecții SARS Cov-2