General

Carnea şi produsele de la porcul sacrificat în gospodărie, interzise a fi comercializate

[ad_1]

DSVSA Bistrița-Năsăud: “Cumpărați produse alimentare numai din unități sau spații autorizate. Carnea şi produsele din carne provenite de la porcul sacrificat în gospodărie, sunt interzise a fi comercializate”

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud (D.S.V.S.A. BN) recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate/înregistrate sanitar veterinar. Astfel, vor avea certitudinea că atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea consumatorului.

După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală care necesită regim termic se introduc în frigider şi/sau se păstrează conform indicaţiilor de pe etichetă.

Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave privind sănătatea consumatorilor şi riscul de difuzare a bolilor la animale sau de la animale la om.

Carnea şi produsele din carne provenite de la porcul sacrificat în gospodărie, sunt interzise a fi comercializate. De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii şi produselor din carne provenite din zonele de restricţie, ca urmare a evoluţiei virusului Pestei Porcine Africane (PPA).

Solicitaţi medicul veterinar înainte de sacrificarea porcului:

– să verifice starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;
–  să vă instruiască cu privire la probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol;

–    să asomeze porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor.

În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscaţi sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat, înregistrat în BND şi aţi anunţat medicul veterinar imediat ce constataţi că animalul s-a îmbolnăvit.

Deţinătorul animalelor are obligaţia de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate, odată cu solicitarea efectuării examinării pentru Trichinella spp., sau în termen de maxim 7 zile de la sacrificare, pentru actualizarea Bazei Naţionale de Date (B.N.D.).

Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea examinării pentru Trichinella spp. este obligatorie. Probele (de dimensiunea unei nuci) se recoltează din: pilierii diafragmatici, limbă, musculatura intercostală, muşchii maseteri, muşchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului.

Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

În judeţul Bistriţa-Năsăud efectuarea examenului pentru identificarea Trichinella spp. în carnea de porc se poate face la:

  • Circumscripţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale (C.S.V.S.A.O.) din Bistriţa- Piata Decebal, Beclean- str. Rusului, Năsăud- str. Vasile Naşcu nr. 15, Sângeorz-Băi- str. Someșului nr. 8.
  • Circumscripţiile Sanitare Veterinare din toate Unităţile Administrativ Teritoriale din judeţ.
  • Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor din Bistriţa, str Tărpiului nr. 26 pentru digestie artificială.
  • Costul unui examen trichineloscopic:

– 24 lei +TVA (28,56 lei porc);

– 48 lei + TVA (57,12 lei pentru vânat);

– 88 de lei + TVA -digestie artificială (104,72 lei).

Medicii veterinari din cadrul D.S.V.S.A., precum şi cei de la nivelul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale (CSVSAO) de la nivelul pieţelor agroalimentare vin în sprijinul consumatorilor prin asigurarea unui program prelungit de lucru în perioadele 29.11.20223- 24.12.2023 şi 27.12.2023 – 30.12.2023, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.

Programul de lucru al personalului de specialitate este pe site-ul DSVSA şi afişat la punctele de lucru, incluzând numele medicului veterinar responsabil şi numerele de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.

Luni – vineri: 08:30 – 17:00;

Sâmbătă: 08:30 – 16:30;

Duminică: 08:30 – 14.

Numărul de telefon al “Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor, iar la D.S.V.S.A. 0263224974 sau 0733014054.

În cazul în care cetăţenii doresc să achiziţioneze produse alimentare care se comercializează în cadrul unor târguri organizate în această perioadă, sau din pieţe, trebuie să fie atenţi la câteva aspecte:

– existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală;

– integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării;

– etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate etc.

– comercializarea brânzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosinţă (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) şi să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii, înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj sau putina pentru brânzeturi.

Este recomandat ca ouăle şi alte produse alimentare care se consumă în mod tradiţional în această perioadă, cum sunt: cozonacii, prăjiturile, legumele de sezon etc. să fie achiziţionate din spaţii amenajate, autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, aflate sub controlul personalului de specialitate.

De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală din locuri specializate în acest sens, asiguraţi-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.

Având în vedere intensificarea comerţului on-line în această perioadă, cu alimente de toate tipurile, cum ar fi produse alimentare proaspete, refrigerate, congelate, preparate, uneori împreună cu produse nealimentare, recomandăm consumatorilor să urmărească cu atenţie sporită, atunci când cumpără produse alimentare prin comerţul on-line, cerinţele privind comanda, livrarea şi transportul, data expedierii alimentelor (în special pentru produsele alimentare uşor alterabile), precum şi respectarea condiţiilor de păstrare şi consum ale acestora menţionate pe etichetă.

Comercializarea cărnii de porc ne-expertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 10.000 şi 40.000 de lei.

[ad_2]