In vizor

Brigitte Jianu, prima femeie subofițer operativ principal din ISU Bistrița

La sfârșitul zilei de muncă are mereu zâmbetul pe chip, cu gândul că a mai salvat pe cineva. Este prima femeie subofițer operativ principal în cadrul ISU Bistrița, performanță pentru care a făcut sacrificii și a muncit mult. În curând va finaliza un masterat în Investigaţia Criminalistică şi în Medicina Legală la UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. Este povestea unei tinere de 36 de ani, din Bistrița: Brigitte Jianu.

Brigitte Jianu se numără printre eroii care își dedică viața protejării oamenilor și a bunurilor, fiind și prima femeie care a reușit performanța de a deține funcția de subofițer operativ principal în cadrul ISU Bistrița.

Am terminat Facultatea de Drept din cadrul Universității Ecologice din București și Posticeala Sanitar Bistrița – asistent medical generalist.

Sunt angajată a ISU Bistrița din data de 1 octombrie 2020, pe postul de subofițer operativ principal, grad militar – sergent major.

În curând voi finaliza un masterat în Investigaţia Criminalistică şi în Medicina Legală la UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca”, ne-a explicat aceasta.

A locuit în Germania, din 2011 până la sfârșitul anului 2017, după care a hotărât să se întoarcă acasă.

După întoarcerea din Germania, m-am înscris la cursurile de voluntariat ale Serviciului de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud și la cursurile ISU Bistrița – Voluntar din pasiune.

În anul 2019 am finalizat cursurile de Paramedic, oferite de ISU Bistrița. O lună de zile am fost plecată la Oradea, unde aveam zilnic 8 ore de teorie și practică, la ISU Bihor.

Momentan încadrez autospeciala SMURD. Asta presupune acordarea primului-ajutor medical calificat, în toate situațiile care pot să apară: incendii, accidente de toate tipurile, diferite situații medicale care pot să apară în cazul victimelor”,  a mai spus.

În ultimul an, Brigitte Jianu a participat, alături de colegii săi, la diverse activități de instruire în acordarea primului ajutor a personalului din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean și Inspectoratului de Jandarmi Județean (fiind vorba despre un plan de măsuri la nivel național, de instruire a personalului din cadrul structurilor MAI).

De-a lungul anilor, a luat parte la sute de intervenții, însă cele mai dificile sunt momentele în care nu poate ajuta decât cu un zâmbet și o vorbă bună…

Cazuri impresionante apar în fiecare zi în care suntem la datorie. Pentru mine, cele mai grele sunt cele ale tinerilor bolanvi în faze terminale, în cazul cărora constați că nu prea ai cum să îi ajuți, decât cu o vorbă bună și cu un zâmbet.

Sunt împlinită sufletește, fac ceea ce mi-am dorit întotdeauna. Dar și că sunt prima femeie care a reușit performanța de a deține funcția de subofițer operativ principal în cadrul ISU Bistrița”, a concluzionat Brigitte Jianu.