In vizor

750.000 de lei, din partea Consiliului Județean BN, pentru bisericile din Bistrița-Năsăud

Unităţile de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute din România vor primi și în 2024 sprijin financiar de la Consiliul Județean BN. Este vorba despre 750.000 lei, din care 625.000 vor ajunge la Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, potrivit bistriteanul.ro.

În ședința Consiliului Județean BN din 29 februarie, consilierii vor avea de aprobat distribuirea unor fonduri către bisericile din județ.

Unitățile de cult din Bistrița-Năsăud pot beneficia de sprijin financiar de la bugetul județului Bistrița-Năsăud. Sprijinul se acordă pe baza unor solicitări transmise de unitățile centrale de cult și a cererilor unităţilor locale de cult.

Sprijinul financiar este acordat pentru completarea fondurilor proprii ale unităţilor de cult. Este destinat întreţinerii şi funcţionării unităţilor de cult fără venituri sau cu venituri mici. Banii pot fi folosiți și pentru construirea sau repararea unor biserici. Cu condiţia aprobării documentaţiilor tehnico-economice potrivit reglementărilor în vigoare.

Totodată, cu aceste fonduri se pot conserva şi întreţine bunurile de patrimoniu aparţinând cultelor religioase. Activităţile de asistenţă socială şi medicală ale unităţilor de cult, amenajarea / întreţinerea muzeelor cultural-religioase pot fi de asemenea acoperite din aceste fonduri.

Având în vedere solicitările transmise, șase unități de cult din județ vor beneficia de sprijin financiar.

Repartizarea sumelor s-a făcut ținând cont de numărul de credincioși ai unităţilor de cult de pe raza judeţului: