In vizor

10% din locuințele fără energie electrică din România se află în Bistrița-Năsăud

Peste 11.000 de locuitori ai României stau în locuințe care nu dispun de alimentare cu energie electrică, cele mai multe astfel de imobile aflându-se în județe precum Satu Mare, Bistrița Năsăud, Harghita, Covasna și Suceava – potrivit primului Registru Electronic Național al gospodăriilor fără energie electrică, întocmit de Asociația Energia Inteligentă (AEI), în parteneriat cu Ministerul Energiei.

″11.611 oameni stau pe întuneric, din care 40% sunt copii″, a declarat președintele AEI, Dumitru Chisăliță. În total, în România există în prezent 5.494 de locuințe fără energie electrică, din care 3.646 ocupate permanent. Cele mai multe sunt în Satu Mare (585, din care 203 locuite permanent), Bistrița-Năsăud (543, din care 225 ocupate permanent) și Harghita (468, din care 260 ocupate permanent).

Pe de altă parte, dintre cele 3.646 de locuințe fără curent electric ocupate permanent,  doar circa 25% sunt la distanțe, în linie dreaptă, mai mari de 2 kilometri de rețelele de distribuție a energiei din zonele respective. AEI a estimat costurile alimentării cu energie a tuturor locuințelor neracordate în prezent la circa… 12 milioane euro. Asociația derulează proiectul Energie pentru Viață, prin care sunt montate panouri fotovoltaice în gospodării izolate.

87% din casele locuite fără energie electrică, nu au cadastru ceea ce face dificilă abordarea instituțională a rezolvării acestei probleme. ″Având în vedere că 64% din persoanele care locuiesc în case fără energie electrică au venituri estimate sub venitul minim per persoană și gospodărie în România, chiar și racordarea acestora la o rețea de distribuție, ulterior ar face dificilă plata energiei electrice consumată. Astfel, construcția de instalații de producere a energiei electrice fotovoltaice rezolvă problema pe termen scurt și lung a caselor fără energie electrică″, arată AE, potrivit bistritabusiness.ro.